Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Přechodné ubytování zaměstnanců od Anna - Re: Přechodné ubytování zaměstnanců Nedávno jsme to řešili také,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2007 8:13

    Anna (neregistrovaný)

    Re: Přechodné ubytování zaměstnanců
    Nedávno jsme to řešili také, píšu, na co jsme přišli:
    Podmínkou je nepeněžní plnění, zaměstnavatel nemůže v takto zvýhodněném režimu např. proplácet zaměstnanci jeho výlohy. V příslušných smluvních vztazích (včetně nájemní smlouvy) musí jako nájemce či majitel vystupovat zásadně zaměstnavatel a ten musí také uhradit náklady za přechodné ubytování, resp. určitou částku může po zaměstnanci požadovat (zaměstnanec může, ale nemusí platit zaměstnavateli část úhrady za ubytování).
    Musí zde existovat souvislost mezi ubytováním a výkonem práce, tj. nemůže jít o ubytování poskytnuté zaměstnanci v jiné souvislosti či z jiných důvodů, např. proto, že zaměstnanec nemá žádný byt apod. To znamená, že tato nepeněžní výhoda je určena zejména pro zaměstnance, kteří nemají své bydliště (nutno rozumět stálý byt) v takové vzdálenosti, aby z něho mohli pravidelně dojíždět do zaměstnání. Podmínkou je, že zaměstnanec má své bydliště (stálý byt) mimo obec, ve které je mu poskytnuto ubytování, zpravidla přechodného charakteru. Definice pojmu "bydliště" je přitom uvedena v § 2 odst. 4 zákona tak, že “bydlištěm” se pro účely zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na úmysl se v tomto bytě zdržovat. Tj. podmínka “přechodnosti ubytování” není splněna u zaměstnance, který má své bydliště ve stejné obci, jako je obec, v níž mu je poskytnuto ubytování, nebo u zaměstnance, který nemá jinde byt, v němž má úmysl se trvale zdržovat mimo své zaměstnanecké povinnosti.

  • 9. 3. 2007 8:14

    Anna (neregistrovaný)

    Re: Přechodné ubytování zaměstnanců
    A pokračování (co se nevešlo):

    Podle § 24 odst. 2 písmene zu) zákona jsou pro zaměstnavatele za stanovených podmínek od roku 2006 daňově uznatelné i výdaje (náklady) vynaložené na přechodné ubytování zaměstnance s výjimkou ubytování zajištěného v rodinném domě nebo bytě, nejde-li o ubytování při pracovní cestě a maximálně do výše 3500 Kč měsíčně (za jednoho zaměstnance). Musí se ale jednat o nepeněžní plnění poskytované zaměstnavatelem zaměstnanci v souvislosti s výkonem práce a obec přechodného ubytování nesmí být shodná s obcí, kde má zaměstnanec bydliště (stálý byt s úmyslem se zde trvale zdržovat).
    Na straně zaměstnance je ale podle již platného ustanovení § 6 odst. 9 písm. k) zákona hodnota přechodného ubytování poskytovaná jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnanci v souvislosti s výkonem práce za obdobných podmínek zcela osvobozena od daně z příjmů a daňové osvobození se vztahuje také na ubytování zajištěné příp. v rodinném domě nebo bytě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).