Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Zdanění podílu společníka u s.r.o. od Jiřka - Re: Zdanění podílu společníka u s.r.o. To, že je...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 8. 2007 22:12

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Zdanění podílu společníka u s.r.o.
    To, že je jednatel je nepodstatné. Podíl na zisku (tzn. zisk po zdanění) si mohou rozdělovat pouze společníci (což je). Tento podíl na zisku se daní 15% daní, zdaní ho už firma společníci ho dostanou po zdanění. Přes mzdy to vůbec nejde a pojištění se z něho neplatí.

  • 6. 8. 2007 21:28

    jasnenka (neregistrovaný)

    Re: Zdanění podílu společníka u s.r.o.
    Děkuji moc za odpověď, daň z příjmu se tedy řídí zákonem o dani z příjmu §10 ostatní příjmy? Aby byl vyplácen podíl společníkům stačí pokud je to stanovené v zakladatelské listině? Pokud by do budoucna nebyl dotyčný zaměstnán na HPP u jiného zaměstnavatele, co je potřeba k tomu, aby mu byl započítán jeho příjem do průměrného příjmu na důchod? Myslím si, že by musel být zaměstnán na HPP u s.r.o., ve které je zároveň společníkem a má nárok na podíl z příjmu.
    Moc Vám děkuji za radu

  • 6. 8. 2007 23:42

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Zdanění podílu společníka u s.r.o.
    § z hlavy nevím, je to daň zvláštní sazbou. pokud se společníci rozhodnou si vyplácet podíl na zisku, mají na to právo.
    Podíl na zisku se nezapočítává do důchodu, protože se z něj neodvádí pojistné. Na podíl ze zisku má nárok, když je společník, firma má zisk a společníci rozhodnou o výplatách podílu na zisku. Nemusí být zároveň zaměstnancem. Do důchodu se započítávají příjmy, ze kterých je odváděno pojistné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).