Vlákno názorů k dotazu Započítání doby nemoce do důchodu u OSVČ od Valdík - Re: Započítání doby nemoce do důchodu u Zkuste...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 8. 2007 17:08

Valdík (neregistrovaný)

Re: Započítání doby nemoce do důchodu u
    Zkuste zákon o důchodovém pojištění, č.155/1995 Sb. ve znění pozdějších předpisů- zde se za vyloučené doby OSVČ považuje pouze doba pobírání dávek nemocenského pojištění, pokud jste si ho neplatil a dávky nepobíral, tak se obávám, že úředník má pravdu, i když neumí vysvětlit proč.Napište si dotaz přímo na ČSSZ v Praze.

• 16. 8. 2007 10:49

Pavel (neregistrovaný)

Když jsem rušil dobrovolné placení nemocenské a ptal jsem se na OSSZ zda to má vliv na důchod, řekl mi ten samý úředník, že to vliv nemá, pouze nedostanu nemocenskou. Za to, že jsem OSVČ a od státu nevyžaduji nemocenskou, tak mne stát potrestá a ty dny mi nepočítá ani do důchodu?!!!!

Proč to tedy úředník na OSSZ neví a proč to lidem neříká tak jak to je když je dotazován? Proč je lidem při vyplňování přehledu vnucována otázka chcete si platit nemocenskou ANO, NE bez jediného varování a upozornění na dopady?? Přesto jsem tam tehdy volal abych něco nezanedbal.

Rok před tím jsem si platil nemocenskou a dostal jsem nemocenskou (1200 Kč za měsíc) a ani tato doba není uvedena v mém přehledu jako doba vyloučená. Byl jsem nemocný, nemohl jsem pracovat, nevydělal jsem a při výpočtu důchodu se na mne koukaj jako bych vydělával? Jakto, že zaměstnanec má každou nemoc ve vyloučených dnech?
    Zaměstanec když je celý měsíc nemocný, taky neplatí sociální a nikdo ho z pojištění nevyloučí a OSVČ ano? Na to je zákon? To je nad mé síly. Proč souvisí výplata nemocenské s výpočtem důchodu? OSVČ je jinej člověk než zaměstanec? To kdybych věděl, tak jsem vždy při nemoci šel na pracák, to by se mi počítalo aspoň do důchodu.
    Přesto dík
    Pavel

• 16. 8. 2007 11:02

xy (neregistrovaný)

Hlavně se nerozčilujte, ať si nezničíte zdraví - léky nás budou stát víc a s proplácením nemocenských už zkušenost máte...
    (pro doplnění, aby se někdo neohradil, že se zastávám systému - doufám, že jste moji nadsázku pochopil)
    přeji hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).