Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Daňové a účetní odpisy od an - Re: Daňové a účetní odpisy V důsledku jde o...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 10. 2007 13:56

    an (neregistrovaný)

    Re: Daňové a účetní odpisy
    V důsledku jde o rozdílný způsob a rozdílné doby odpisování dlouhodobého hmotného majetku z hlediska požadavků účetních a daňových předpisů. Účetní předpisy ukládají stanovit účetní odpisy ve vztahu k době použitelnosti, popř. ve vztahu k výkonům, což předpokládá individuální přístup při stanovení výše odpisů u jednotlivého majetku, oproti tomu zákon o daních z příjmů upravuje stanovení výše odpisů odlišně s ohledem na ovlivnění základu daně z příjmů, kdy výše daňových odpisů nevyjadřuje míru opotřebení majetku.
    Tím dochází k rozdílu mezi účetními a daňovymi odpisy. Podle charakteru těchto rozdílů může vznikat aktivní (daňová pohledávka) nebo pasivní (daňový závazek) základ odložené daně.
    Odložená daň se povinně zjišťuje u účetních jednotek, které tvoří konsolidační celek, a účetních jednotek, které sestavují účetní závěrku v plném rozsahu.
    O odloženém daňovém závazku se účtuje vždy, o odložené daňové pohledávce v případě splnění podmínky opatrnosti.
    Odložená daň podléhá inventarizaci.

  • 22. 10. 2007 14:08

    dita (neregistrovaný)

    Re: Daňové a účetní odpisy
    Děkuji moc, myslela jsem si, že rozdíl se projeví v odložené dani, jinak nevím, kde jinde by se mohl projevit. Takže, když budu odepisovat déle, než daňově(např. daňové odpisy 4 roky, já budu odepisovat 5 let) vznikne mi daňový závazek, že?

  • 22. 10. 2007 14:41

    an (neregistrovaný)

    Re: Daňové a účetní odpisy
    Ano, ale o odložené dani nemusíte účtovat, pokud netvoříte konsolidační celek nebo nemáte povinnost sestavovat )četní závěrku v plném rozsahu.

  • 22. 10. 2007 16:11

    Dita (neregistrovaný)

    Re: Daňové a účetní odpisy
    Právě že tvoříme nově konsolidační celek a závěrku děláme v plném rozsahu. Věděla jsem o tom jen trochu teoreticky, teď se mě to týká velmi (změnila jsem pozici). Moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Dita

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).