Re: Sdělení č.ú. zaměstnance exekutorovi
můj názor je tento:
pokud Vám zaměstnanec napíše, že žádá o převod mzdy na jeho vlastní účet a uvede č. ú., to ještě neznamená, že se opravdu jedná o jeho účet (může to být účet někoho z rodiny - ale Vy jste podmínku pro vyplacení mzdy nebo platu splnila)
tento údaj máte jen pro odesílání jeho mzdy, takže pokud podepíše tento zam-ec pro exekutora číslo účtu, který má zablokovat, to je jeho věc, ale určitě bez vědomí zam-ce bych jeho č. účtu nikam nehlásila
(ještě mě napadá, zda je ten exekutor pravý, kdo ví, co je to za podvod - dnes už je možné úplně vše)
Povinnost poskytovat součinnost třetí osobou stanoví § 33, v přehledu třetích osob není zaměstnavatel uveden. I kdyby byl - v žádném případě neposkytnout číslo účtu, kam se posílá mzda. Možná požádat zaměstnance o písemný souhlas s oznámením čísla účtu (a to ještě není jisté, zda to je pouze jeho účet).
Obvykle to dělám tak, že sdělím ostatní údaje, na číslo účtu "zapomenu", a ještě nikdy se mi nestalo, že by to reklamovali. Připadá mi, že si ty údaje vyžádají, protože si na to vyrobili tiskopis, a ten si pak hezky založí, aniž by ho četli... To číslo účtu si určitě dokážou zjistit jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.