Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Odpisy SW účetní/daňové jiné od anonym - Re: Odpisy SW účetní/daňové jiné Co se týká rozdílných...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2008 13:23

    anonym (neregistrovaný)

    Re: Odpisy SW účetní/daňové jiné
    Co se týká rozdílných účetních a daňových odpisů, tak je to možné. Účetní odpisy si stanovíte v odpisovém plánu a daňové odepisujete podle ZDP § 32. V § 32a odst. 4 je stanoveno, že u nehmotného majetku, ke kterému má poplatník právo užívání na dobu určitou, se roční odpis stanoví jako podíl vstupní ceny a doby sjednané smlouvou (pak, pokud máte dobu používání stanovenou do 2011, by jste i daňově měli odepisovat až do r. 2011). V ostatních případech se nehmotný majetek odpisuje rovnoměrně bez přerušení.
    Pro úplnost pouze citace § 6 odst. 9) Vyhlášky 500/2002:
    Dlouhodobým nehmotným majetkem NEjsou zejména znalecké posudky, průzkumy trhu, plány rozvoje, návrhy propagačních a reklamních akcí, certifikace systému jakosti a software pro řízení technologií nebo pro zařízení, která bez tohoto software nemohou fungovat.

  • 31. 8. 2008 14:05

    Viktorie (neregistrovaný)

    Re: Odpisy SW účetní/daňové jiné
    -- díky moc za odpověď. Pro upřesnění jedná se o SW, který v průběhu řešení projektu 2007 - 2011 vlastníme v poměru jeho financování (máme uzavřenou smlouvu na spoluřešení projektu s jinou firmou, která čerpá dotace, my hradíme 50,1% a majetek - nejedná se jen o SW, ale i HDM využíváme k řešení projektu dle smlouvy).
    Po skončení projektu máme předkupní právo na tento majetek ve výši zůstatkové ceny našeho objednatele.
    Z čehož vyplývá, že SW nebudeme mít ve vlastnictví jen po dobu řešení projektu do 2011, ale následně odkoupíme za ZC v jejich účetnictví ... tj. mohu nechat účetní odpisy po dobu projektu a daňové jen na 36 měsíců a všichni budeme spokojeni?

    Druhá věc je ta, že jen jeden SW má PC 84 000 ostatní dva SW 37 500 a 57 000, tj. pod hranicí, kdy se musí odepisovat 36 měsíců.

    Jsem z toho trochu paf ....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).