Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu DPH na Slovensku od Marek - Re: DPH na Slovensku S velkou pravděpodobností Vám skutečně...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2008 14:50

    Marek (neregistrovaný)

    Re: DPH na Slovensku
    S velkou pravděpodobností Vám skutečně povinnost registrace vzniká, při přeúčtování služeb s místem plnění mimo tuzemsko se na takové přeúčtování takové služby pohlíží tak, jakobyste ji sám uskutečňoval. Pak záleží hodně na tom, o jakou službu se jedná a pro koho je uskutečňována. Můžete mi podrobněji určit, o jaké služby se jedná?

  • 18. 9. 2008 8:34

    pepan (neregistrovaný)

    Re: DPH na Slovensku
    Zkusím ve stručnosti.
    Naše firma nakupuje práce jeřábů,bagrů atd nebo přepravu zeminy na stavbách na Slovensku a prodává je dál. Případy:
    1. Služba provedena v SR, nakoupena od plátce v SR se slovenskou DPH - je možno žádat vrácení DPH ? Pak prodáváme tuto službu plátci DPH v SR. Jde o službu mimo území ČR,tudíž nejde o zdan.plnění,ale není povinnost registrace v SR a odvádět DPH dle slovenských zákonů?
    2. Služba provedena v SR,nakoupena od společnosti registrované k DPH v ČR (ta fakturuje s českou DPH - je to správné ?, plnění mimo ČR), pak prodáváme dál plátci DPH v SR-viz bod 1.
    3.Služba provedena v SR,koupeno od firmy plátce DPH v SR, prodáváme dále firmě registrované k DPH v ČR - jde o plnění mimo území ČR ? Není opět povinnost registrace v SR ?

    Jak posuzovat tyto služby bagrů,jeřábů - SKP 45.50.10 ? Smlouvy uzavíráme jako smlouvy o přepravě věci nebo jako smlouvu o provozu dopravního prostředku, případně smlouvy o dílo.

    Uf....

  • 18. 9. 2008 10:14

    Marek (neregistrovaný)

    Re: DPH na Slovensku
    Takže k bodu:
    1. Pokud nakupujete práce jeřábníků či bagristů a následně na stavbách na Slovensku. Máte pravdu v tom, že místo plnění je podle našeho § 10/1 ZDPH na Slovensku, ovšem u služeb (nikoli u zboží) funguje pravidlo, že daň přiznává příjemce takové služby, pokud je osoba povinná k dani, což slovenský plátce, kterému fakturujete je. Je to jednotná úprava, v našem zákoně je to pro opačný případ, kdy jsou služby takto poskytovány do tuzemska obsaženo v §108/1/f, Slováci to musí mít stejně. Fakturujete tedy bez DPH s odkazem, že místo plnění je na slovensku a příjemce má povinnost přiznat a zaplatit daň.
    U takto nakoupených služeb máte nárok na vrácení daně na Slovensku, neboť je to výjimka z obecného principu při vracení daně právě pro ty případy, kdy poskytujete službu, při které má povinnost přiznat příjemce Vám zůstává nárok na vrácení daně zachován - na rozdíl od situace, kdy byste tam prodával zboží.
    Přeprava zeminy je přepravní službou s místem plnění na Slovensku, daň opět přiznává příjemce, pokud je osoba povinná k dani - což plátce je.
    2. Pokud Vám fakturuje český plátce službu s místem plnění na slovensku, záleží na slovenské právní úpravě, koho určuje jako osobu povinnou k dani, lze ale dovodit, že to budete Vy jako příjemce služby. Pokud vám český subdodavatel fakturuje s CZ DPH, je to úplně špatně a dejte pozor, protože od 1.1.09 bud upraven § 49 ZDPH a § 72 a pokud uplatníte takto chybně zdaněnou službu ve svém české odpočtu, bude Vám správcem daně vyloučen.
    3. Pokud nakoupíte službu s místem plnění na Slovensku od SR plátce a účtujete ji ČR plátci neregistrovanému v SK, poskytnutím takové služby se stanete plátcem DPH na slovensku a opět se musíte registrovat. Je vhodné se registrovat dobrovolně před přijetím služby, abyste pak mohl uplatnit odpočet, protože jako slovenskému plátci už Vám zpětně daň nevrátí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).