Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Neomluvená absence od Anna - Re: Neomluvená absence ***Ale § 206 se přece týká...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 3. 2009 12:34

    Anna (neregistrovaný)

    Re: Neomluvená absence
    ***
    Ale § 206 se přece týká překážek v práci, to s dovolenou ani přesčasovým příplatkem nijak nesouvisí.

  • 4. 3. 2009 13:40

    pája

    Re: Neomluvená absence
    šlo by to dodatečně řdešit dle § 206/1 (i když to není zrovna košer), případně by šlo se dohodnout zpětně o vybrání NV za přesčasy, nebo zaplatit příplatky, za A strhnout D a dále upozornění na možnost výpovědi, případně i § 55 1 b ok.zrušení PP.

  • 4. 3. 2009 14:08

    Dáša3 (neregistrovaný)

    Re: Neomluvená absence
    § 206 říká:
    (3) Náhrada mzdy nebo platu zaměstnanci nepřísluší, jestliže neomluveně zameškal převážnou část směny v kalendářním měsíci, kdy mu bylo poskytnuto pracovní volno, nebo jestliže se po skončení pracovního volna bez vážného důvodu včas nevrátí do práce. Neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se sčítají.
    Z toho vyvozuji, že mu nepřísluší náhrada mzdy za dovolenou.
    Příplatek za přesčas mu podle mě zase nepřísluší proto, že neodpracoval v měsíci víc, než činí fond pracovní doby. Nebo si to vykládám špatně?

  • 4. 3. 2009 15:37

    Anna (neregistrovaný)

    Re: Neomluvená absence
    ***
    To myslím, že vykládáte. § 206 je součástí části osmé ZP, která se týká jen a jen překážek v práci. O dovolené je řeč v část deváté. Nehledě k tomu, že zaměstnavatel přece nemůže zaměstnanci určit čerpání dovolené a pak mu říct, že za ni nedostane zaplaceno.

    Pokud jde o přesčas, podle ZP je prací přesčas
    "... práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn. U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost".
    Nikde tam nevidím, že by se mělo zkoumat, zda zaměstnanec odpracoval všechny směny. Je eventuálně možné to, co výše navrhuje pája.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).