Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Zmena hodinoveho fondu od VH - Re: zmena hodinoveho fondu Pokud se má jednat o...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 5. 2009 17:17

    VH

    Re: zmena hodinoveho fondu
    Pokud se má jednat o kratší pracovní dobu, při které zaměstnanci náleží mzda odpovídající této kratší pracovní době, pak je zapotřebí dohody se zaměstnancem. V případě, že by se jednalo nikoliv o kratší, ale zkrácenou pracovní odbu, pak se jedná o rozhodnutí zaměstnavatele BEZ snížení mzdy, což nepředpokládám, protože k takovému opatření se naopak přistupuje, pokud se zaměstnavateli daří, nikoliv když nemá pro zaměstnance práci. Zaměstnavatel má ale možnost zrušit i část pracovního místa a pokud zaměstnanec neakceptuje kratší pracovní dobu (první varianta), stává se nadbytečným (= důvod pro výpověď, odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku).

  • 20. 5. 2009 17:19

    anonymous

    Re: zmena hodinoveho fondu
    chci se zeptat na první větu: pokud pracovní doba není ve smlouvě, tak proč je potřebná dohoda se zaměstnancem?

  • 20. 5. 2009 17:31

    VH

    Re: zmena hodinoveho fondu
    O délce stanovené týdenní doby a jejím rozvržení rozhoduje zaměstnavatel a zaměstnance pouze informuje - např. informací vydanou podle § 37 odst. 1 ZP. Kratší pracovní doba - § 80 ZP - "Byla-li sjednána kratší PD, ..." Zaměstnanec v pracovním poměru má pak právo na to, aby mu zaměstnavatel přiděloval práci v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby, uvedené se nevztahuje na kratší pracovní dobu a konto pracovní doby = jedna ze základních zásad pracovněprávních vztahů.

  • 20. 5. 2009 17:46

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: zmena hodinoveho fondu
    Paní VH, ujistěte mě, abych tady případně neradila blbosti: myslím si dobře, že když délka pracovní doby (tedy úvazek, např. 40 h) není sjednána, pak o ní rozhoduje zaměstnavatel, který ji stanoví a zaměstnance informuje? A když se rozhodne stanovit jinou délku (např. 20 h), tak zas o ní zaměstnance pouze poinformuje a od té doby bude zaměstnanec dělat jen na poloviční úvazek. Čili je v zájmu zaměstnance, aby si smluvil délku pracovní doby, protože jinak mu ji může zaměstnavatel měnit dle své potřeby, je to tak?

  • 21. 5. 2009 10:48

    pája+ (neregistrovaný)

    Re: zmena hodinoveho fondu
    To ani náhodou, jak jste na to proboha přišla? PD je stanovena v § 79 ZP, pokud zam-tel potřebuje kratší a zam-nec s tím souhlasí, uzavřou PS a sjednají kratší PD.
    Zam-tel rozhoduje jen o rozvržení PD podle svých potřeb.

  • 21. 5. 2009 11:50

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: zmena hodinoveho fondu
    No právě že jsem si nebyla jistá, jak si délku pracovní doby (úvazek) mám vykládat. Bohudík jsem se nikdy nesetkala s tím, že by úvazek nebyl sjednaný, ale nevěděla jsem, jak si vše vykládat, kdyby sjednaný nebyl (nemusí být, není to povinný bod smlouvy). Takže Vy říkáte, že pokud není ve smlouvě délka pracovní doby sjednaná, platí automaticky ta stanovená ("plná")? A pokud by měla být kratší, tak musí být sjednaná, ano?

  • 21. 5. 2009 12:25

    VH

    Re: zmena hodinoveho fondu
    Sjednaný úvazek a stanovená týdenní pracovní doba jsou dvě odlišné záležitosti. Délka pracovní doby týdně je stanovena zákoníkem práce jako maximální s tím, že zaměstnavatel podnikatelské sféry má možnost ji zkrátit pod tyto limity bez snížení mzdy, přičemž toto zkrácení je možné provést JEN v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu. Zvýraznila jsem slovo "jen" z důvodu, že jeho použití vylučuje, aby sjednaná týdenní pracovní doba byla se zaměstnancem sjednána. Pokud je v pracovní smlouvě zmínka o stanovené týdenní pracovní době (a o jejím rozvržení), pak se jedná o informaci, kterou zaměstnanec bere na vědomí. Není-li tato info v pracovní smlouvě obsažena, pak je zaměstnavatel povinen postupovat podle § 37 odst. 1 ZP, tj. písemně zaměstnance informuje o vyjmenovaných údajích. Že je NĚCO obsaženo v pracovní smlouvě, není zaklínadlo, vždy se musí rozlišit, zda se jedná o smluvní ujednání coby dvoustranný právní úkon nebo o info, kterou zaměstnanec bere na vědomí. Ve vztahu k pracovní době se nabízí řada dohod se zaměstnancem, mj. dohoda o kratší než stanovené týdenní pracovní době nebo o jiné úpravě pracovní doby. Než jsem se dostala k odpovědi, někdo za mě odpověděl, že kratší pracovní doba může být výlučně dohodnuta, nejspíše v pracovní smlouvě nebo dohodě o její změně. Takovou dohodou rozumím zmiňovanou dohodu o pracovním úvazku, která, jak jsem uvedla, je něco jiného, než stanovená týdenní pracovní doba.

  • 21. 5. 2009 12:49

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: zmena hodinoveho fondu
    Mně jde právě o ten úvazek, o jeho sjednání nebo nesjednání. Takže je to tak, jak jsem odpověděla Pájovi (pokud úvazek není sjednaný, je automaticky plný a pokud by měl být kratší, musí být dohodnutý)? Rozumím tomu dobře?

  • 21. 5. 2009 14:01

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: zmena hodinoveho fondu
    Děkuji, takže mám konečně jasněji v další věci. Vždycky na mě padne depka, kolik věcí stále nevím. Ještě bych potřebovala pořádně objasnit místo výkonu práce. Já vím, že lze sjednat úžeji nebo šířeji, ale je možné jako místo výkonu práce sjednat např. Jihomoravský kraj? Konkrétní příklad: Firma má dílnu v obci A. Zaměstnanci pracují na dílně a pak výrobky jedou montovat zákazníkům. Do smlouvy napíše místo výkonu práce JM. Musí stanovit nějaké výchozí místo, ze kterého budou vyjíždět na pracovní cesty a odtud mají nárok na cesťák? Nebo je jejich pracovištěm kterékoli místo v rámci JM a na cesťák nárok nemají? A co ti pracovníci, kteří na té dílně vůbec nepracují, ale rovnou vyjíždějí na montáže? A pokud by se dílna firmy přemístila do jiného místa v JM, není potřeba dohoda se zaměstnanci a oni musí dojíždět do místa B (protože místo A nebylo sjednáno jeho místo výkonu práce, tím je celý JM kraj)? Nemám totiž zkušenosti s výkonem práce na montážích nebo např. s řidiči, takže to bych potřebovala pořádně ovládnout.

  • 21. 5. 2009 14:58

    LeaX (neregistrovaný)

    Re: zmena hodinoveho fondu
    Na základě § 34 ZP by to mělo fungovat následovně:
    - místo výkonu práce (povinná náležitost) může být sjednána od úrovně konkrétní adresy až po celou ČR
    - pravidelné pracoviště může být jen jedno
    - pravidelné pracoviště může být vymezeno maximálně na úrovně obce
    - pokud není PP sjednáno, záleží na vymezení MVP
    - při úzkém vymezení MVP se PP rovná MVP
    - při širokém vymezení MVP je PP jakousi podmnožinou MVP - obec, ze které nejčastěji začínají prac. cesty - to je dost náročné na evidenci a u nových zaměstnanců to u prvních cesťáků přináší problémy
    Z výše uvedených důvodů sjednáváme prac. smlouvy u stavebních apod. společností tak, že přímo ve smlouvě nebo v dohodě se zaměstnancem (nemusí se dělat dodatky ke smlouvě) vymezíme i místo výkonu práce v úrovni obce (místo bydliště, sídlo společnosti apod.), takže obě strany mají jasno od začátku prac. poměru.

  • 20. 5. 2009 18:00

    anonymous

    Re: zmena hodinoveho fondu
    ale to jste mi neodpověděla na konkrétní otázku, proč dohoda, pokud to není ve smlouvě.

  • 21. 5. 2009 10:50

    pája+ (neregistrovaný)

    Re: zmena hodinoveho fondu
    § 80 ZP - kratší PD MUSÍ být sjednána, čili jde o dohodu mezi účastníky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).