Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Konec rodičovské dovolené od Jiřka1 - Re: Konec rodičovské dovolené >Dobrý den,>prosím Vás o radu....

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 8. 2009 15:56

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: Konec rodičovské dovolené
    >Dobrý den,
    >prosím Vás o radu. V září mi končí zkrácená rodičovská
    >dovolená (do 2 let věku dítěte). Ráda bych se svým
    >dítětem byla ještě nějaký čas doma, ale nevím, jak je to
    >s placením sociálního a zdravotního. Bude ho za mě
    >nadále platit stát?
    >Několik hodin v týdnu pracuji u svého zaměstnavatele
    >na dohodu. Ráda bych ještě alespoň půl roku v tomto
    >rozsahu pracovala, poté zvažuji nastoupit na plný
    >úvazek.
    >Děkuji za odpověď. Soňa N.

    Rodičovská dovolená (neplést s rodičovským příspěvkem) může být až do 3 let dítěte. Takže pokud jste zaměstnavatele původně požádala o rod. dovolenou do 2 let dítěte, teď mu můžete předat žádost o rodičovskou na další období (jak dlouho určíte, nejdéle však do 3 let dítěte). Např. do 30.11., pak další žádost na nějakou dobu a tak dále. Zaměstnavatel je povinen to akceptovat. Státem budete nadále pojištěna z titulu ženy na rodičovské dovolené. Po rodičovské dovolené se vracíte do práce dle pracovní smlouvy.
    >

  • 24. 8. 2009 23:36

    veruči (neregistrovaný)

    Re: Konec rodičovské dovolené
    Dobrý večer, jsem ve stejné situaci. Takže to znamená že můžu zůstat doma, nemusím řešit sociálku ani zdravku...akorát už nebudu pobírat rod.příspěvek? Stále si můžu přivydělávat??
    děkuji za odpověď :-)

  • 25. 8. 2009 9:01

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: Konec rodičovské dovolené
    Délka rodičovské dovolené a délka pobírání rodičovského příspěvku spolu nesouvisí. Rodičovská dovolená, tj. volno, které musí zaměstnavatel akceptovat, je nejdéle do 3 let dítěte. Musíte mu napsat žádost o prodloužení rodičovské dovolené (o měsíc, o dva, nebo až do tří let dítěte) a on to musí vzít na vědomí. Můžete si přivydělávat. Jestliže ale dítěti bude víc než 3 roky, tak už o rodičovskou žádat nemůžete, protože delší už není. Pokud byste chtěla zůstat doma i po 3. narozeninách dítěte, musela byste zaměst. požádat o neplacené volno, ale to už on nemusí povolit. Pak by nezbylo, než den po 3. narozeninách nastoupit zpět do práce (nebo se dohodnout na skončení prac. poměru, pokud byste ještě nemohla nebo nechtěla).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).