Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Prosííííím o radu která spěchá od Renáta - Re: prosííííím o radu která spěchá Pokud budete na...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 8. 2009 8:40

    Renáta (neregistrovaný)

    Re: prosííííím o radu která spěchá
    Pokud budete na "neschopence" tak vám zaměstnavatel bude vyplácet prvních 14 dní náhradu za DPN (první tři dny nic), poté vyplácí nemocenské dávky příslušná OSSZ. Ta vyplácí i peněžitou pomoc v mateřství, pokud na ní vznikne nárok. Váš pracovní poměr skončí dnem, který máte v pracovní smlouvě, případně tehdy, až se vrátí zaměstnankyně, za kterou "zaskakujete".

  • 25. 8. 2009 8:44

    monika*** (neregistrovaný)

    Re: prosííííím o radu která spěchá
    takže mě bude potom OSSZ platit rodičovskou po dobu než přijde ta slečna ža kterou zaskakuji?nebo já to nechápu.

  • 25. 8. 2009 8:52

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: prosííííím o radu která spěchá
    Pokud Vám vznikne nárok na mateřské dávky (tj. ten placený půlrok), bude Vám peníze zasílat sociálka. Pak požádáte na úřadě o rodičovský příspěvek (oddělení dávek státní sociální podpory) a budete ho pobírat po dobu, kterou si vyberete (existuje varianta do dvou let dítěte - tu si mohou vybrat ženy, které mají vyšší výdělek, tříletá nebo čtyřletá - když nevznikne nárok na mateřské dávky, tak si variantu vybrat nemůžete a budete mít rovnou čtyřletou). Rodičovský příspěvek je něco jiného než rodičovská dovolená - to je název volna u zaměstnavatele, zatímco rod. příspěvek je státní dávka a tu budete pobírat, i kdyby Váš prac. poměr skončil.

  • 25. 8. 2009 8:58

    monika*** (neregistrovaný)

    Re: prosííííím o radu která spěchá
    jiřko děkuji vám, vy jediná jste mi to vysvětlila tak že tomu rozumím.
    takže abych si to ujasnila: mě pracovní poměr trvá pokud ta slečna za kterou jsem tam já.Prostě když tedka otěhotním tak jak to tedka bude?

  • 25. 8. 2009 9:11

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: prosííííím o radu která spěchá
    Ale vždyť Vám to psala i Renata. Váš prac. poměr skončí v každém případě dnem návratu té paní, ať už budete v té chvíli pracovat nebo marodit nebo pobírat mateřskou. Když budete pracovat, tak je to jasné - skončíte s prací. Když budete na nemocenské a budete pobírat nemocenské dávky, tak Váš prac. poměr skončí, ale nemocenskou Vám bude sociálka zasílat dál až do uschopnění. Pak se ale bude rozhodovat, zda máte nárok na mateřské dávky či ne a to záleží na několika faktorech a na konkrétních datech. Nárok na mateřské dávky vzniká, když nasčítáte 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou. A nástup na mateřskou když v té době ještě budete mít zaměstnavatele si můžete vybrat v rozmezí mezi 8 a 6 týdny před předpokládaným datem porodu. Pokud to bude až po skončení prac. poměru, tak je nástup 6 týdnů před. Ale ten nástup musíte stihnout do 180 kal. dnů od skončení prac. poměru, pokud skončíte v době těhotenství. Skutečně záleží na konkrétní situaci, která nastane - nevím, jak dlouho ještě máte ten zástup, kdy bude předpokládaný den porodu, jak dlouho u toho zaměstnavatele jste a zda jste nějakého měla před ním atd.

  • 25. 8. 2009 9:15

    Katka2 (neregistrovaný)

    Re: prosííííím o radu která spěchá
    Pokud jak píše tam má být ještě 2 roky, tak jí PP skončí během braní RP, ale RP bude brát dál (chápu to dobře?)

  • 25. 8. 2009 9:21

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: prosííííím o radu která spěchá
    Máte pravdu, zapomněla jsem, že tam má být ještě 2 roky. Ale stejně se musí zjistit, zda jí vznikne nárok na mateřské dávky (jak jsem psala o těch 270 kal. dnech pojištění). Pokud ano, tak bude pobírat mateřskou a pak rodičovský příspěvek, pokud ne, tak bude pobírat rovnou rodičovský příspěvek. Prac. poměr každopádně skončí tím dnem návratu té paní. Délka pobírání rodičovského příspěvku a den skončení prac. poměru spolu nesouvisí - RP bude brát podle zvolené varianty, i kdyby už zaměstnavatele neměla.

  • 25. 8. 2009 11:04

    all (neregistrovaný)

    Re: prosííííím o radu která spěchá
    Pokud má zástup za RD, tak taky nemusí být určeno jak dlouho a mohou původní zaměstnankyni třeba povolit dřívější skončení RD a tím by její PP skončil i dříve. My třeba vždy formulujeme - po dobu RD , nikoli po dobu RD do ... Takže těch nejasností může být víc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).