Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Výpověď a Zákon o rodině od J. - Re: Výpověď a Zákon o rodině Jesliže máte sepsaný...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2009 16:18

    J. (neregistrovaný)

    Re: Výpověď a Zákon o rodině
    Jesliže máte sepsaný platový výměr tak u tohoto nemusíte se snížením peněz souhlasit ,prostě vám peníze sníží. Se zbývajícím snad poradí ostatní

  • 8. 10. 2009 16:32

    pája

    Re: Výpověď a Zákon o rodině
    >>Dobrý den,
    >>dne 11.11.2009 mi končí rodičovská
    >>dovolená.Zaměstnavatel mi telefonicky oznámil,že
    >>pracovní pozice na,
    >>které jsem byla zaměstnaná je v současnosti
    >>obsazená(režijní pracovník).Nabídl mi pozici Dělnice
    >>ve výrobě s
    >>čímž jsem nesouhlasila a pak mi oznámil,že pak zbývá
    >>Výpověď pro nadbytečnost.Dotazy jsou následující:
    >>1.Pokud pro mě nemá pozici dle prac.smlouvy,jak se
    >>řeší 2-měsíční výpovědní lhůta?Může mě dát do výroby
    >>se
    >>snížením platu nebo zůstanu doma za průměrnou mzdu
    >>dle
    >>předchozího platu?

    převést lze pouze z důvodů dle § 41 odst. 2 a to není Váš případ
    jestliže Vám po dobu výpovědní lhůty není schopen přidělovat práci sjednanou v PS, jde o překážku z jeho strany a musí Vám zaplatit prům. náhradu mzdy , řešil bych to na jeho místě návrhem dohody s odstupným
    >>2.Jsem samoživitelka a nahlásila jsem to
    >>zaměstnavateli i před odchodem na mateřskou
    >>dovolenou.Slyšela jsem
    >>o Zákonu o rodině,podle kterého prý samoživitelku
    >>nemohou vyhodit nebo se nějak prodlužuje výpovědní
    >>doba??
    neprodlužuje, platí stejná jako pro ostatní, Vy po skončení RD nastoupíte do práce a teprve pak Vám může dát výpověď pro nadbytečnost, pokud jste na RD,tak ne, zde platí zákaz výpovědi.

    >>Prosím o objasnění a uvedení paragrafů,kde bych to
    >>mohla najít.Na 13.10.09 mám se zaměstnavatelem
    >>schůzku,tak bych chtěla být připravená.
    >>Mockrát děkuji za jakoukoliv odpověď
    Jestliže nemáte zájem pracovat na jiné nabízené pozici, navrhněte zam-teli uzavření dohody o ukončení PP z důvodu nadbytečnosti s nárokem na 3xnásobek odstupného.
    >

  • 8. 10. 2009 16:56

    Katuška (neregistrovaný)

    Re: Výpověď a Zákon o rodině
    naprostý souhlas s Pájou, jen pokud se Vás zam-tel tak nutně chce zbavit, tak by tou dohodou ušetřil za tu výpovědní lhůtu, v které by Vás musel platit, zkuste tedy navrhnout dohodu s odstupným a navíc třeba odměnou ve výši měsíční mzdy.

  • 8. 10. 2009 20:20

    OlgaM (neregistrovaný)

    Re: Výpověď a Zákon o rodině
    Tak z Vašich odpovědí chápu,že pokud dostanu výpověď pro nadbytečnost,tak mi zaměstnavatel bude muset platit 2 měsíce průměrem a já budu doma.Po skončení výpověďní lhůty bych podle Zákoníku práce měla dostat ve výplatním termínu 3-měsíční odstupné?Takže to mého zaměstnavatele bude stát 5 měsíčních platů,bez toho,abych vykonala jakoukoliv práci???Tak už chápu proč mi z osobního volali v půl deváte večer:o))Problém totiž není v tom,že by se mě toužili zbavit,ale můj nadřízený nechává sepisovat smlouvy na dobu neurčitou místo,aby byli jen po dobu mateřské a rodičovské dovolené.Ostatní se kvůli dětem už do firmy nevraceli a ja jsem jediná co se vrátit chce...Myslím,že se přeci nějaké vhodné místo najde,jsem tam 13 let a zaučená na nejvíc výrob,co se týká mé práce nebo vzdělání mi nemůže nic vytknout...a o dohodě nemůže být ani řeč,pokud se opravdu místečko nenajde,tak 5 měsíců...Děkuji všem za rady...

  • 8. 10. 2009 21:39

    Jiřka1 (neregistrovaný)

    Re: Výpověď a Zákon o rodině
    Jen se zeptám - končí Vám rodičovská, tzn. že dítě bude mít 3 roky nebo Vám končí nepl. volno, tzn. že dítěti už jsou 3 roky dávno pryč? Jestli v listopadu budou títěti teprve 3 roky, tak Vám může dát výpověď až po návratu z rodičovské, což znamená, že výpovědní doba začne běžet až od 1.12. a prac. poměr by skončil 31.1. Ale třeba pro Vás práci na tu výpovědní dobu najde podle Vaší pracovní smlouvy a pak Vás doma nenechá. Co se týká snížení mzdy - pokud ji nemáte přímo smluvenou v prac. smlouvě, ale jen stanovenou výměrem, tak ji snížit může až na úroveň zaručené mzdy, která se vztahuje k Vašemu druhu práce. Což by ovšem znamenalo i nižší průměr na odstupné. Kdybyste se s ním přece jen dohodla na dřívějším skončení výměnou třeba za 5ti měsíční odstupné, tak ho to pořád vyjde levněji než Vám platit případnou náhradu mzdy, protože z odstupného se neodvádí pojistné(tzn. ani zaměstnavatel neodvede navíc 34%). A Vy byste měla více čistého.

  • 11. 10. 2009 15:25

    OlgaM (neregistrovaný)

    Re: Výpověď a Zákon o rodině
    Končí mi teprve rodičovská (dceři bude teprve 3 roky) a o návratu jsem informovala osobní oddělení již v únoru osobně.Bohužel jak jsem již napsala,tak tam jsou již smlouvy na dobu neurčitou...Pokud mi ovšem dají výpověď pro nadbytečnost,tak mě přeci nemohou na ty dva měsíce zaměstnat na pozici,která podle nich neni volná.....???Ty dva měsíce jsou tak akorát na oživení předpisů,zaškolení na novinky...To nemluvím o zajištění licence na programy,razítka atd....Mám mzdu určenou na 10000,- pevný základ + pohyblivé složky mzdy(osobní,příplatky atd.)...Takže jestli počítám správně,tak bych nejméně brala 8900,-čistého a práci by stejně vykonával ten kdo tam je teď.Klidně nastoupím na ty 2 měsíce i za snížený plat,pro mě to bude nebude problém,popovídám si lidma,zase něco se přiučím ...

  • 11. 10. 2009 19:37

    wiola2 (neregistrovaný)

    Re: Výpověď a Zákon o rodině
    Nadbytečnými se stanete především proto, že u zaměstnavatele bude snižován celkový počet zaměstnanců. Zákoník práce neurčuje kritéria pro výběr zaměstnanců, s nimiž má být rozvázán pracovní poměr. Zaměstnavatel si tedy může vybrat, kterému zaměstnanci dá výpověď (nebo mu navrhne uzavření dohody o rozvázání pracovního poměru). Mezi provedenou organizační změnou a nadbytečností zaměstnance však musí být příčinná souvislost.

    Rovněž vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď z tohoto důvodu také tehdy, jestliže nadbytečnost vznikla nikoliv v důsledku vnitřních organizačních opatření, ale v příčinné souvislosti s přijímáním nových zaměstnanců. Neobstála by zřejmě ani námitka či odůvodnění zaměstnavatele, že nově přijímaní zaměstnanci mají vyšší kvalifikaci apod. Zde by mohla přicházet v úvahu výpověď pro neplnění stanovených předpokladů nebo požadavků kladených na práci, pokud by nebyly splněny podmínky pro použití tohoto výpovědního důvodu, nikoliv však pro nadbytečnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).