Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Příspěvek zaměstnavatele na penz. fondy od Mína - Re: Příspěvek zaměstnavatele na penz. fo neplatí, nastala změna...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 2. 2010 8:18

    Mína (neregistrovaný)

    Re: Příspěvek zaměstnavatele na penz. fo
    neplatí, nastala změna v zákoně, myslím, že v roce 2008 (ale to si nejsem jistá). Nyní je to tak, že můžete jako firma přispět na penzijní nebo životní pojištění zaměstnanci až do výše 24 000 Kč za rok (tz.třeba 20 000 na penzijko, 4000 na životko-prostě jakkoliv počítá se souhrn) a tato částka nevstupuje zaměstnanci do základu daně ani se nepřičítá k SP a ZP. Pro firmu se jedná o daňově uznatelný náklad. V případě, že přispějete více než 24000 za rok, to co je nad...vstupuje zam-i do základu daně +SP+ZP. Pro firmu je vše daňově uznatelné.Paragraf 6 odst.9, písmeno p) a par.24 odst.2 písmeno j) bod 5. Vše zakotvit do kolektivní smlouvy nebo do směrnice.

  • 6. 2. 2010 16:26

    MiliK (neregistrovaný)

    Re: Příspěvek zaměstnavatele na penz. fo
    Když zaměstnanec šel na OSVČ na celý rok 2009 a firma mu přesto dále platila příspěvky na penzijní, neměl by to přidanit do přiznání? děkuji.

  • 6. 2. 2010 22:11

    MI (neregistrovaný)

    Re: Příspěvek zaměstnavatele na penz. fo
    jo tak to Vám bohužel neřeknu....my máme ve směrnici, že ukončením pracovního poměru nárok na příspěvek zaniká a to je celkem i logické. I když firma klidně může zaměstancovi přispět v lednu celou částku 24 000 a zaměstnanec v únoru dá výpověď, stane se z něj OSVČ..tak tam bych žádné dodanění neviděla. Ale případ, že OSVČ je celý rok 2009 a nějaká firma mu celý tento rok platola příspěvky...tak to fakt netuším...svým způsobem si i myslím, že by tyto příspěvky neměly být v nákladech firmy, když tato osoba nebyla v roce 2009 jejím zam-cem. Nevím, zda jsem Váš dotaz správně pochopila...kdyžtak upesněte

  • 7. 2. 2010 10:32

    MiliK (neregistrovaný)

    Re: Příspěvek zaměstnavatele na penz. fo
    Ano, mám stejný názor, přidala jsem to paní do přiznání do § 10.
    Daň to stejně neovlivnilo (díky výdaj.paušálu to pokryla všechno sleva na dani), tak uvidíme.

  • 7. 2. 2010 13:32

    Mína (neregistrovaný)

    Re: Příspěvek zaměstnavatele na penz. fo
    Pakliže jste dělala DAP paní, která pobírala tyto příspěvky, aniž by byla zam-cem firmy, tak bych to udělala asi stejně-zdanit v par. 10 (je to nepeněžní příjem) a pokud účtujete i onu firmu, která příspěvky platila, pak opravdu ty příspěvky asi budou nedaňový náklad.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).