Re: Povinnost k registraci DPH
Jani, tam se ale nikde nepíše o tom, že je povinna se stát plátcem DPH. Jestli ano a přehlédla jsem to, poraďte..Mluví se tam nově o podávání souhrnného hlášení i za služby, né jen za dodání zboží. Ale to se týká opět pouze plátců DPH. JSem z toho nějaká zmatená, prosím, pomozte.. Anka
V roce 2009 byl povinný limit pro registraci k DPH nákup a obrat příjmu, v roce 2010 je osobou povinnou k registraci každý kdo vyváží zboží nebo služby do zemí EU. Mám klienta s minimálním obratem, který provozuje služby v Rakousku-od 1.1.JE PLÁTCE jen díky této skutečnosti
Já se ale o této změně fakt nikde nedočetla. Jani, odkazujete mne na zákono o DPH §94 a 95, ale já to tam nikde nevidím. Ráda bych své klientce poslala přesné znění, kde je to popsáno. Nemohla byste mi ho přesně najít? Vím, že Vás otravuji, ale když jste si na 100% jistá, musím si být i já, když jí to budu tvrdit. Nezlobte se a naposledy Vás prosím o pomoc.. Anka
Já mám stejný problém, ale pokud nejsem úplný blbec, tak to chápu jen tak, že se stávám plátce jen tehdy, pokud nakoupím nebo příjmu službu, viz. níže.
O tom, že se stávám plátcem, když prodávám do zemí EU jsem nenašla, přesně jako vy. Pokud jste přišla na něco jiného, písněte.
Důvody k registraci k DPH:
1. překročení hranice obratu 1 milion Kč
2. nákup zboží u dodavatele z jiného státu EU a hodnota takto pořízeného zboží v běžném kalendářním roce přesáhne částku 326 000 Kč
3. příjem služeb od osoby registrované k dani v jiném členském státě, která má sídlo, místo podnikání nebo provozovnu v tuzemsku nebo od zahraniční osoby povinné k dani
Anko, vůbec se Vám nedivím, že se v tom nevyznáte. Nevyznají se v tom ani daňový poradci, jak co dělat nevědí ani na ministerstvu. Je to takový systém schválně, aby se v tom nikdo nevyznal. Mám tři stanoviska z ministerstva, od daň poradce, z Hospodářské komory ad. Všechny tři si odporují. Pokud se chcete seznámit s pokynem MFČR je zde
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-7BA240B2-22DDD65E/cds/xsl/legislativa_metodika_9940.html?year=#
Doporučuji si k tomu čtení vzít nějaký dobrý moučník a kávu, aby jste byla v pohodě. Protože by Vám z toho nemuselo být dobře. Kdo si přečte Evropskou směrnici k dph tak zjistí, že ta je mnohem lépe napsaná. Toto co vytváří už kompetentní osoby jsou paskvily. HODNĚ ŠTĚSTÍ
3.2. Povinnost registrace při poskytnutí služby do jiného členského státu
Povinná registrace pro účely DPH se rozšiřuje na všechny osoby povinné k dani, které poskytují služby, na které se vztahuje základní pravidlo pro stanovení místa plnění pro osoby povinné k dani (pravidlo podle § 9 odst. 1 zákona), do jiného členského státu, pokud je z těchto služeb povinen přiznat a zaplatit daň jejich příjemce.
Jestliže osoba povinná k dani se sídlem nebo místem podnikání v tuzemsku, které zatím nevznikla povinnost se registrovat k DPH, poskytne takovou službu do jiného členského státu, stává se plátcem daně (§ 94 odst. 11 zákona) a je povinna do 15 dnů podat přihlášku k registraci (§ 95 odst. 6 zákona).
Tato povinnost registrace pro účely DPH v tuzemsku se nevztahuje na osoby povinné k dani, které do jiného členského státu poskytují pouze služby, u nichž se stanoví místo plnění podle zvláštních pravidel, anebo služby, které jsou v daném jiném členském státě osvobozeny od daně.
Díky za info. Četla jsem vše snad 100x a jsem z toho všeho tak zblbá, že už ani nevím, jak se snad jmenuju. Klientka se šla přihlásit k DPH, protože má měsíčně asi 3 faktury z ciziny, které jí posílají a to bez DPH. Je to služba, kterou v rámci EU odebírá. Jinak při dodávání zboží do EU - koncovému spotřebiteli - není povinnost se registrovat k DPH. Díky všem za snahu ! Anka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.