Re: Propustka k lékaři
Jestli proplatit nebo neproplatit, to neporadím, ale
- fyzioterapeut JE zdravotník, tedy není důvod, proč by nemohl pracovat ve zdravotnickém zařízení (ať už státním nebo soukromém sám na sebe) - netuším, zda se rehabilitace vměstná pod pojem "ošetření", nicméně k "vyšetření" minimálně před první rhb dochází (aby bylo možné stanovit rozsah rehabilitace, masáží, vhodnost jednotlivých metod...)
- požadovat průvodní zprávu, ve které samozřejmě budou uvedené zdravotní obtíže zaměstnance bych si jako zaměstnavatel rozhodně netroufla, ptž vzato čistě teoreticky, do takových podrobností mi nic není. Z téhož důvodu ani na neschopenkách už nejsou uváděny diagnozy.
Samozřejmě mně diagnóza nezajímá. Chce-li zaměstnanec doložit průvodní zprávou může a údaje, které nechce, aby byly vidět, tak prostě třeba začerní fixou. To snad potom nikomu nevadí, když se takto dohodnou a spokojeni jsou oba. Zaměstnanec má zaplaceno a účetní má doklad.
No, já nevím. Buď se rozhodnete, že se návštěva u fyzioterapeuta JE vyšetřením/ošetřením s náhradou mzdy - pak by vám ovšem mělo stačit potvrzení od fyzioterapeuta, že u něj zaměstnanec byl a není důvod pátrat po tom, kdo a z jakých důvodů tam zaměstnance poslal. Nebo se rozhodnete, že návštěva fyzioterapeuta NENÍ vyšetřením/ošetřením s náhradou mzdy. Každopádně není rozhodující, jestli tam dotyčný šel na doporučení nebo o vlastní vůli. U jiných případů vyšetření/ošetření přeci taky nezjišťujete, jestli na ně šel zaměstnanec sám o sobě nebo na doporučení někoho jiného.
No, já nevím, ale určitě je rozdíl v tom, když jdu do Fyziocentra za účelem masáže celého těla (protože jsem měla špatný den a udělá mi to dobře) nebo proto, protože jsem si zlomila nohu a chodím tam rehabilitovat na doporučení lékaře. Když budu na masáže chodit dvakrát do týdne v pracovní době, pochybuji, že mi to zaměstnavatel bude platit.
No já myslím, že je podstatné, zda se jedná o zdravotnické zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně zaměstnance viz
Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.