Re: ŽL-účetnictví!
Podle dotazu jste asi i pro ty kamarády dělala jen tak bez smluvního vztahu, takže je otázka, když si od všech včetně exmanžela necháte napsat prohlášení o vedení jejich účetnictví od... do..., zda Vám to úředník na ŽÚ uzná. POkud nebudete hned mezi dveřmi deklarovat, že to bylo jen tak ze známosti, zadarmo a bez dokumentů, tak třeba úředník zblafne prohlášení a praxi uzná.Pokud by byly pracovní smlouvy nebo smlouvy o poskytování služby, bylo by to super, ale to asi nehrozí, co?
Jsou to spíše kolegové, kteří pracují pro bývalého manžela, tudíž opravdu jsem žádné finance od nich neobdržela. Všechno bylo na ústní dohodě. Já vím, že se spíše jedná o úředníky, protože pravidla vůbec nejsou dodržována, je to jen o lidech. Pracovní smlouvu mám, ale jen na 9měsíců a to bylo u exmanžela, po zbytek ne. A nelze zpětně sestavit smlouvu, kde by bylo napsáno i to, že bez pobírání financí, nebo něco v takovém smyslu?
Ne, to je holá skutečnost, běžná v praxi. Bezúplatně převzaté služby jsou pro příjemce darem, navíc není-li to osoba příbuzná, blízká a nic podobného, podléhají dani darovací. Pokud někdo tato prohlášení dá písemně na živnostenský úřad, ten je povinen je předat úřadu finančnímu. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam.
Pane Pájo, takový zkušený člověk a ještě pořád věří, že stát si svoje nevezme? A paní 9 měsíců praxe asi na živnosťáku nevytrhne, tam je tuším 6 let praxe při SŠ, 3 při VŠ. To je stejné, jako když někdo dělá načerno a myslí si jak je chytrý, a pak kouká třeba na důchod, že je ho nějak málo. Hezký den.
nene, to jste mne opravdu dostala, asi jsem blbej nebo naivní, ale opravdu jsem toto netušil.
Víte,co mě taky někdy natočí, u této živnosti je třeba SŠ + 5 praxe,nebo vyšší, jinak to chudák účetní nemůže dělat a proti tomu ve volné živnosti je třeba obor výroba strojů, motorových vozidel, plavidel a dokonce letadel a k tomu nepotřebuje podnikatel nic. To mi připadá jak v kocourkově.
Ale jen tak na okraj, když tady někdy čtu dotazy "účetních", tak taky padám, to že někdo třeba zakládal faktury, se mu uzná jako praxe pro účetní a dotyčný (dotyčná) si klidně troufnou dělat hlavní účetní nebo na IČO. A spí klidně. A naopak některá chuděra si láme hlavu, jak zaúčtovat desetník, aby to měla tipťop...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.