Re: Změna MZDY v průběhu nemoci
máte-li mzdu(nikoliv plat) sjednánu v pracovní smlouvě, můžete ji změnit pouze dodatkem, odsouhlaseným i zaměstnancem. Je-li v tom okamžiku v PN, není vůbec rozhodující. POkud ji máte stanovenu mzdovým výměrem, zpracujete nový za dodržení zákonných podmínek a předáte zaměstnaci, i když je v PN, výměr je stejně účinný až od doručení, nelze zpětně.
Máme mzdu sjednanou ve smlouvě, a máme připravené dodatky, ale obáváme se, že zaměstnanci s tím nebudou souhlasit, protože nikdo z nás nechce, aby mu byla snížená mzda. Ale firma nemá jiné východisko. Takže pokud nám to někdo nepodepíše, tak mu nemůžeme snížit mzdu? Někdo podepíše, někdo ne, tak nebudou mít stejné platební podmínky. Můžete mi prosím trošičku objasnit, jakou máme možnost?
Mnohokrát Vám děkuji za Vaší trpělivost.
Tady vidíte, jak je nevýhodné a nebezpečné sjednávat v PS mzdu. Bez souhlasu zam-ce ji pak nemůžete změnit a pokud nepodepíše dodatek, tak nemáte šanci. To, že někdo podepíše a někdo ne, je jejich právo, že tím vznikne stav, kdy za stejnou práci budou mít různé ohodnocení, je jasné, ale tady by mohl vzniknout ještě další problém, že ti se sníženou mzdou, se pak mohou cítit diskriminováni se všemi důsledky, což je nebezpečné.
Možná by bylo průchodné je svolat, vysvětlit situaci, předložit návrh,jaké bude snížení s tím, že pokud nebudou souhlasit,což je jejich právo, tak zam-tel bude nucen snížit stav pracovníků a bude se propouštět. Jinak nevím, co bych Vám při nejlepší vůli mohl poradit. Zaměstnance k podpisu dodatku nemůže nikdo donutit, záleží na každém, zda bude či nebude souhlasit.
Vzhledem k tomu, že ta potřeba nevznikla dnes, tak už víme, že samozřejmě budou tací, kteří nepodepíší. Je nám právě jasný ten problém diskriminace, proto to právě řešíme. Takže chápu-li dobře, nezbyde nám, než nechat mzdy ve stejné výši, ale někoho propustit. Na to si nemůže nikdo stěžovat? Nemůže nás někde vláčet, že jsme ho propustili?
Jinak to snížení je skutečně na zaručenou mzdu, do teď měli o hodně více. Ale ono k tomu asi nemůže dojít, když všichni nepodepíší.
>
>>nešlo
>>pod zaručenou mzdu)
>
>Vzhledem k tomu, že ta potřeba nevznikla dnes, tak už
>víme, že samozřejmě budou tací, kteří nepodepíší. Je
>nám právě jasný ten problém diskriminace, proto to
>právě řešíme. Takže chápu-li dobře, nezbyde nám, než
>nechat mzdy ve stejné výši,
ne ,já bych to s každým otevřeně projednal a pokud podepíše bez nějakých nátlaků a problémů, s ohledem na hosp.situaci pochopil, že není jiné východisko, tak nepůjde o jeho diskriminaci, zůstane ve firmě, ale řešil bych klidně propouštěním pro nadbytečnost ty další, řádnou výpověď s odstupným a pryč s nimi.
ale někoho propustit. Na to si
>nemůže nikdo stěžovat? Nemůže nás někde vláčet, že
>jsme ho propustili?
Může podat žalobu, ale pokud budete mít výpovědi řádně odůvodněné v souladu se ZP, tak nic nenadělá.
>Jinak to snížení je skutečně na zaručenou mzdu, do teď
>měli o hodně více. Ale ono k tomu asi nemůže dojít,
>když všichni nepodepíší.
Jste moc hodný, děkuji za podporu a vysvětlení, já to budu tlumočit jednateli. Zřejmě vyvstane ještě několik otázek, můžu se Vás pak ještě zeptat? Je možné, třeba po několika dnech navázat na tuto diskuzi, nebo mám založit novou?
Děkuji Vám a přeji krásný den.
Po chvilce odmlky přeji dobrý den,
děkuji za nabídku, nakonec je všechno jinak, jednatel to prý "nějak" promyslí, aby k tomu nemuselo dojít. Hlavně, že já jsem musela všechno zjistit hned:-)))
Moc Vám děkuji za nabídku, budete-li i příště tak shovívavý, ráda a vděčně svůj kontakt přiložím. Ještě jednou za všechno děkuji, přeci jen jsem se z této diskuze něco dozvěděla, třeba pro příště.
Mějte krásný den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.