Re: Chyba z daň.prohlášení od zaměstnava
Jak sociální + zdravotní nevím, musela bych hledat. Ale pokud vám srazil nižší daň, může vám ji srazit dodatečně (zákon nemluví o tom, že se srážkou musíte souhlasit). Pokud k pochybení došlo jeho vinou, tak do 12 měsíců, pokud vaší vinou, tak do tří let. Je to par. 38i odst. 2 a 5 zákona o daních z příjmů:
(2) Plátce daně, který nesrazil u poplatníka daň ve stanovené výši, může ji dodatečně srazit, pokud neuplynulo od doby, kdy byla daň nesprávně sražena, 12 měsíců. Plátce daně, který nesrazil u poplatníka zálohu ve stanovené výši, může ji dodatečně za uplynulé zdaňovací období srazit nejpozději do 31. března následujícího roku. Daň včetně daně vyplývající z ročního zúčtování daňových záloh (§ 38ch), která nebyla sražena vinou poplatníka, může být spolu s příslušenstvím daně plátcem daně sražena do tří let od konce zdaňovacího období, v němž k nesprávné srážce došlo....
(5) Pokud plátce daně poskytl poplatníkovi daňové zvýhodnění vyšší, než měl podle tohoto zákona, může dlužnou částku na daňovém zvýhodnění dodatečně srazit, pokud neuplynulo 12 měsíců od doby, kdy bylo daňové zvýhodnění nesprávně poskytnuto. Pokud k neoprávněnému daňovému zvýhodnění došlo vinou poplatníka, může být dlužná částka na daňovém zvýhodnění spolu s příslušenstvím plátcem daně dodatečně sražena ve lhůtě do 3 let od konce zdaňovacího období, v němž k neoprávněnému daňovému zvýhodnění došlo....
Ano, to jsem četla. S tím, že by to srazili z posledního platu počítám. Kdybych ale setrvala, byla bych bez výplaty celkem dva měsíce za sebou. Mám teď po správném spočtení dostávat asi 3500Kč, a rozdíl činí zhruba 6500Kč. Pokud si to přepočtu na hodinovou mzdu, s tím, že do toho budu počítat i vzniklý "dluh", a setrvám do konce školního roku, tak bych pracovala asi za 30Kč/hod. Což se mi naprosto nevyplatí.
>>>Jak sociální + zdravotní nevím, musela bych hledat.
>>>Ale pokud vám srazil nižší daň, může vám ji srazit
>>>dodatečně (zákon nemluví o tom, že se srážkou musíte
>>>souhlasit). Pokud k pochybení došlo jeho vinou, tak
>>>do
>>>12
>>>měsíců, pokud vaší vinou, tak do tří let. Je to par.
>>>38i
>>>odst. 2 a 5 zákona o daních z příjmů:
>>>
>>>
>>>(2) Plátce daně, který nesrazil u poplatníka daň ve
>>>stanovené výši, může ji dodatečně srazit, pokud
>>>neuplynulo od doby, kdy byla daň nesprávně sražena,
>>>12
>>>měsíců.
>>>Plátce daně, který nesrazil u poplatníka zálohu ve
>>>stanovené výši, může ji dodatečně za uplynulé
>>>zdaňovací
>>>období srazit nejpozději do 31. března následujícího
>>>roku. Daň včetně daně vyplývající z ročního zúčtování
>>>daňových záloh (§ 38ch), která nebyla sražena vinou
>>>poplatníka, může být spolu s příslušenstvím daně
>>>plátcem
>>>daně sražena do tří let od konce zdaňovacího období,
>>>v
>>>němž k nesprávné srážce došlo....
>>>
>>>(5) Pokud plátce daně poskytl poplatníkovi daňové
>>>zvýhodnění vyšší, než měl podle tohoto zákona, může
>>>dlužnou částku na daňovém zvýhodnění dodatečně
>>>srazit,
>>>pokud
>>>neuplynulo 12 měsíců od doby, kdy bylo daňové
>>>zvýhodnění nesprávně poskytnuto. Pokud k
>>>neoprávněnému
>>>daňovému zvýhodnění došlo vinou poplatníka, může být
>>>dlužná
>>>částka na daňovém zvýhodnění spolu s příslušenstvím
>>>plátcem daně dodatečně sražena ve lhůtě do 3 let od
>>>konce
>>>zdaňovacího období, v němž k neoprávněnému daňovému
>>>zvýhodnění došlo....
>>
>>Ano, jedná se o dohodu o pracovní činnosti.
>
>A mohu se ještě zeptat: Pokud dám výpověď, může
>zaměstnavatel tuto daň vymáhat i po skončení pracovního
>poměru?
Okopírovala jsem z předchozí odpovědi M.H. to, co se vás týká:
Plátce daně, který nesrazil u poplatníka zálohu ve
>>>stanovené výši, může ji dodatečně za uplynulé
>>>zdaňovací
>>>období srazit nejpozději do 31. března následujícího roku.
S tím, že by to srazili z posledního platu počítám. Kdybych ale setrvala, byla bych bez výplaty celkem dva měsíce za sebou. Mám teď po správném spočtení dostávat asi 3500Kč, a rozdíl činí zhruba 6500Kč. Pokud si to přepočtu na hodinovou mzdu, s tím, že do toho budu počítat i vzniklý "dluh", a setrvám do konce školního roku, tak bych pracovala asi za 30Kč/hod. Což se mi naprosto nevyplatí.
Proto hledám cestu, jak nestratit i ten zbytek peněz.
Podle daňové kalkulačky by měl být rozdíl větší.
To už ale nechme, za stávajících podmínek je asi nesmysl na místě setrvávat. Jen by mě zajímalo, když skončím k 28.2.2010, tak jestli po mě mohou vymáhat zbytek dlužné částky? Už počítám s tím, že z únorové výplaty nic neuvidím. Ale rozdíl tam ještě zbude....
Nějak jsem se v tom množství příspěvků ztratila. Původně jste psala, že zaměstnavatl špatně počítal sociální, zdravotní i daně a teď píšete jen o tom, že jste zrušila podepsané daňové prohlášení a podepsala ho u jiného zaměstnavatele, takže by se to snad týkalo jen daní, ne? Rozumím tomu dobře, že zaměstnavatel Vám nadále uplatňoval slevu na poplatníka, ačkoli jste mu oznámila, že rušíte daňové prohlášení, je to tak? A teď si všiml, že Vám uplatňoval slevu, ačkoli neměl? A Vy jste si nevšimla? Přece jste musela dostávat výplatní pásky, na kterých je to vidět. Každopádně pokud hrubé výplaty byly vyšší než 5000 Kč tam, kde prohlášení nebylo podepsáno, jste povinna podat přiznání, protože jste měla 2 zaměstnavatele se zálohovými daněmi současně a na tom přiznání Vám vyjde nedoplatek daně, který budete muset FÚ zaplatit.
Pokud to tedy bylo tak jak píšu, že jste měla 2 zaměstnavatele současně a u toho, u kterého jste neměla podepsané prohlášení jste vydělávala víc než 5000 hrubého měsíčně, musíte přiznání podat a v něm se ukáže ten daňový nedoplatek, takže Vás to bohužel postihne.
Ano, už to chápu. Děkuji! A jak teď s daňovým přiznáním? Mám se zaměstnavatelem podepsat nějakou dohodu, že si to sama dodatečně přiznám v daň. přiznání a oni pak už nic z "příští" výplaty nestrhnou? (Výplata za leden už byla v pořádku)
Ano, taky to tak jde. Pokud je daň zaplacena při přiznání, tak stát vlastně o ni nepřišel, FÚ si při kontrole ověří, že daň byla nakonec zaplacena a zaměstnavateli ji nedá k úhradě. Ale zaměstnavatel bude mít vyšší penále než kdyby chybu opravil dříve sám. Možná že zaměstnavatel už tu daň FÚ odvedl a teď ty peníze chce zpět. Každopádně Vás to vyjde nastejno.
to bylo počteníčko, na začátku něco jiného , na konci něco jiného. Je pravda, že vás to musí štvát, ale když vám mzdová uplatňovala slevu, tiše jste přihlížela. Špatně to nebylo spočítané, jen vám posílala mzdová více peněz, takže stejně jako minulé měsíce, to je dviné, že vám to nebylo divné. Moc dobře jste to věděla. Jen si neumíte spočítat výplatu a tak rychle obereme účetní. Bomba. Každý se může splést, něco opomenout a přitom, jak se dnes všechno stále mění a vymýšlí nové formuláře, tak se té mzdové nedivím, pokud má na starosti ještě jiné věci v podnikovém účetnictví. Tuto problematiku vůbec neznáte a věřím, že mzdová by chvílemi si to s vámi vyměnila, pokud třeba děláte uklízečku, ale vy s ní ani náhodou, vydržela byste, pokud to přeženu 2 dny a to byste stejně jen tápala, ale mzdová by určitě všechno za vás uklidila, vynesla koše, vytřela a hlavně by si vyčistila hlavu. Trochu lidskosti by VÁM určitě neuškodilo. Bude fajn, když se dohodnete, jak jste uvedla, já mít v práci, takové lidi, tak se už z toho asi zblázním, stačí, když mi neřeknou, že třeba jsou už 3 roky u jiné pojišťovny a já za to období musím všechno předělat, a to se jich pořád ptám a ptám a ptám. No nic hezký den
Přikláním se také ke mzdové účetní a hlavně k jakési morální odpovědnosti - udělala chybu, ale určitě ani ona nemá na růžích ustláno a zaplatit za Vás zaměstnavateli škodu ji hodně zasáhne. Vám peníze nepatřily a měla byste je vrátit, dohodnou splátky, domluvit se. Vše jde řešit. Stejně Vám nepřinesou radost....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.