Re: Vedení DE - příjmy na BV
Já vedu DE, výdaje %. na každou fakturu si obyč.tužkou píšu zaplaceno dne...a jak.Na příjmy jsem si vytvořila tabulku v Exelu. Když platí na účet mám tam na konci řádku kolonku na číslo výpisu,když platí hotově píšlu si č.číslo PPD. BV si kopíruju,dávám do složky kde mám vše k příslušnému roku. Originály si samozřejmě schovávám, kdyby "náhodou" bylo v budounu potřeba tyto doložit.Třeba to mám zbytečně komplikované, ale myslím že to tak je OK.
Pokud mu příjmy chodí na běžný účet, FÚ může chtít ukázat výpisy (doložit přijetí). Problém může nastat, pokud je účet používán i pro soukromou potřebu (nejsou zde pouze podnikatelské platby). Jednak Vám uvidí "až do talíře" (co, kdy jste platil), ale můžou být zvědaví na veškeré příjmy na tento účet (což nutně nemusí být pouze podnikatelské).
Podobně jako vy jsem to měla s PPD loni, Excelovou tabulku mám vytvořenou,ale nevím, kam dalece může jít FÚ a jak moc kdyžtak bude zkoumat veškeré pohyby na BV. Budu to muset domluvit s OSVČ a zkusit,ať si založí ještě jeden účet jen na podn.činnost.
Děkuji Vám za odpovědi :o)
To také netuším jak moc který FÚ zkoumá (asi také záleží co kontrolují) Já jim loni nesla ukázat jen ty výpisy,kam mu byly připsány příjmy za faktury spolu s tou mou tabulkou,PPD a FV. Stačilo to, žádné jiné výpisy nepožadovali (Pardubický kraj). Jen ještě pak musel doložit i platby za ZP a SP (to si ale platí složenkami). Hezký večer
Byla jsem nedávno na kontrole DE klienta na FÚ, vzhledem k tomu, že některé úhrady faktur jsou na podnikatelský a některé na soukromý účet, tak jsem všechny faktury dala jako uhrazené k 31.12. a žádné výpisy jsem nezakládala, stejně tak i faktury přijaté. FÚ byl moc spokojen...a to patří k nejhorším v republice. Zákon totiž vůbec nespecifikuje, jak máte DE vést, prostě jen musíte evidovat, jaké příjmy a výdaje jste v daném roce měla, ale kdy během roku proběhly , to už evidovat nemusíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.