Re: Proplacení dovolené
Nevidím důvodu, proč by dovolená za rok 2007 měla propadnout: tato dovolenou mohla být čerpána nejpozději do konce příštího roku, tj. do konce roku 2008, avšal nestalo se tak z důvodu čerpání rodičovské dovolené. Zaměstnavatel měl tak určit čerpání této dovolené po skončení RD, ale to PP skončil - takže proplatit. Krácení je správně, ale průměr se použije ptavděpodobný, nikoliv ten, který byl používán před nástupem na MD.
Pravděpodobný výdělek odráží pravděpodobnpou výdělkovou úroveň, které by zaměstnanec dosáhl, pokud by pracoval. V dalším záleží na tom, jak "bohatý" mzdový systém odměňování platí u zaměstnavatele a pochopitelně na tom, jaký způsob výpočtu zaměstnavatel zvolí. Může vzít v úvahu, kolik byste vydělala, tj. k základu připočítá případné odměny, práci přesčas a další příplatky, pokud by u vás byly aktuálně, pokud byste pracovala. Nebo zvolí jiný způsob - zprůměruje průměrné výdělky vybraných zaměstnanců, kteří u něho konají stejnou nebo práci stejné hodnoty, jakou jste vykonávala před odchodem na MD a výsledek prohlásí za váš pravděpodobný výdělek. Jinak srov. § 355 ZP.
Ještě mám dotaz,ml. s naší mzdovou ú.a ta se ohání rokem 2006,že jsem měla vyčer.celou dov. a na konci října jsem nastoup. na MD u a že jsem vlastně měla přečerpáno.Přece se nárok posuzuje za každý rok zvlášt?Tvrdí že za těch 28 týdnů mateřské mám nárok na 10 dní dovolené a 3,5 dne je z r.2006.Myslela jsem že v r. 2007 jsem do 12.5. byla na mateřské a pak na RD,tudíž splňuji podm.odprac.60 dní za trvání prac.poměru a neodprac. jsem 160 dní a tím se mi nárok 20 dní krátí.Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.