Re: Bude to technické zhodnocení ?
To je trošku složitější...nebo ne složitější, ale těch variant je více...
Pokud jste koupili auto za 30t., a bylo schopné obvyklého užívání, tak můžete účtovat přímo do nákladů...a nebo účtovat o majetku a odepsiovat, pokud se tak sami rozhodnete...Různé opravy, o kterých mluvíte, pak mohou být v jakékoliv výši, a nejedná se o TZ, pokud opravy jsou opravdu jenom pravami...je třeba znát rozdíl mezi opravou a TZ. V případě, že auto je již ve stavu obvyklého užívání a pokud by ty opravy, o kterých píšete, byly ve skutečnosti TZ, tak by se jednalo o podlimitní TZ, které můžete účtovat přímo do nákladů...ale pozor, musíte hlídat TZ na jednom majetku za celé zdaňovací období, takže pokud byste ještě ve stejném roce udělal další TZ a v celkovém součtu s tím prvním byste přesáhli hodnotu 40t, tak už zase máte povinnost účtovat o dlouhodbém majetku a odepisovat...
Jný případ by nastal, pokud jste koupili auto za 30t., a bez těch oprav za 15t by nebylo schopno obvyklého užívání, pak byste museli sečíst 30t+15t a dostali byste se nad hranici dlouhodobého majetku s povinností účtování a odepisování dle zákona o daních z příjmů.
Re: Bude to technické zhodnocení ?
dobrý den, zkouším i po dlouhé době otázku na toto téma. Moc porosím CRT..jak účtovat to tzv."malé TZ" - konkrétně se mi nyní jedná o nosič na vozidlo. Vozidlo zakoupené v roce 2009, letos dokoupen nosič na střechu. Cena je malá 5000 bez DPH. Budu samozřejmě hlídat po celý rok....abych nepřesáhla 40 000. Nyní tedy mohu rovnou účtovat do nákladů (501 nebo 548 ?) A nikde jsem nevyčetla, jak toto TZ evidovat, zda nějak samostatně v oper.evidenci nebo jenom někam do poznámky na kartu majetku (auta) připsat že dne .....bylo pořízeno ......... - podrobně popsat....nebo jak toto řešíte? V případě, že třeba v 11/2010 se opět něco dokoupí a převýším 40000 - musím účovat jako TZ..jakým způsobem 042/501 ? - a odpisy se navýší od toho listopadu? Trošku tápu, byla bych moc vděčná, kdybystě mě "popostrčil" :-) moc a moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.