Re: Platby hotově - nejsou pokladní dokl
Shora uvedené doklady jsou doklady účetní, nikoli pokladní.
Každý pohyb v pokladně musí mít svůj pokladní doklad, příjmový nebo výdajový. Paragon nebo fa za hotové jsou pouze přílohou k příslušnému pokladnímu dokladu. Takže doporučuji okamžitě zavést pokladní doklady a striktně dodržovat číselné řady příjmů i výdajů, aby se předešlo potížím s FÚ při možné kontrole.
Moc Vám děkuji!
Je to školní příklad založený na reálné situaci, proto nevím, jak mám postupovat, když tyto doklady nemám. Nevím, jak tedy účtovat a jestli vůbec, když mi tyto doklady chybí. Ostatní doklady (např. faktury placené převodem a bankovní výpisy) účetní jednotky jsou kompletní, účtujeme v Pohodě.
Představte si paní pokladní, která má na hmotnou odpovědnost peníze v pokladně. Přeci musí vystavovat doklady (příjmové a výdajové), na které se jí, třeba ve Vámi uváděném případě, musí podepsat ten, komu vydala peníze na platbu těch faktur. Zodpovídá za to a tak to musí mít v pořádku.
Prosím také o info. Mám na přijaté faktuře uvedeno, způsob platby hotově, ale nemám příjmový pokladní doklad od firmy, že peníze skutečně obdržela. Mohu dát tento výdaj do daní? Nebo trvat na vystavení dokladu? Děkuji, v praxi jsem se s tímto nesetkala a myslím, že účtovat mám jen podle dokladů, ale zase je mi líto to do daní nedat.
Tak já bych určitě pátrala, kdo z firmy zaplatil tu přijatou fakturu? Mám zkušennosti spíš z velkých firem, než od soukromníků, ale vždycky mi někdo musel podepsat mnou vystavený výdajový pokladní doklad, na základě kterého já mu z pokladny vyplatím peníze za tu fakturu, kterou on někde zaplatil..A tím mám já, jako pokladní, doklad o výdeji peněz a potvrzeno, že k platbě došlo a neváhám fakturu zaúčtovat do daňových výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.