Re: 2x podepsané prohlášení
Každý z obou zaměstnavatelů to má správně, srážel daň takovou, pro kterou měl doložené podepsané prohlášení poplatníka. Není vaší povinností a není to ani v možnostech účetní, ověřovat si správnost. Pokud vám zaměstnanec prohlásí, že jinde podepsané nemá, musí to účetní akceptovat. Je to věcí toho zaměstnance, on má za to, co podepíše, odpovědnost. Jestli-že se to dozvíte dodatečně, nedělejte případné roční zúčtování, vystavte potvrzení o zdanitelných příjmech a on ať se stará, je jeho věcí, jestli to nechá být a nebo jestli si podá daňové přiznání a v něm to srovná.
Pravděpodobnost, že by přiznání nepodal a FÚ přišel na to, že měl podepsané prohlášení současně u obou zaměstnavatelů je podle mne malá. Snad jenom v případě, že by kontrola FÚ přišla stejná do obou zaměstnání a pamatovala si, že podepsal už jinde, nebo že by to snad někdo udal. Jenom prosím případné další účastníky, kteří se třeba přidají, aby mě neobviňovali z navádění k nějakým podfukům či nepravostem. To jsem v žádném případě neměla na mysli.
Sečte oba příjmy, sečte oba odvody SP a ZP, sečte všechny zaplacené zálohy, ale uplatní pouze jednou slevu na poplatníka, vyjde ji daňová povinnost, kterou musí zaplatit a tak to srovná.....ona porušila zákon, podepsala u dvou zaměstnavatelů a oba ji uplatňovali odpočet a ona také nese odpovědnost za správné své daně.....
děkuji všem za odpovědi a čas, který jste věnovali této otázce.
Takže v konečném důsledku to bude vypadat tak, že se nasčítá příjem, odvody SP a ZP z obou pracovních poměrů; uplatní se sleva 24 840 - to se dostanu na nulu. Pak se sečte zaplacené zálohy na daň z obou poměrů, a to bude finančním úřadem vráceno?
Ještě jednou, a teď konkrétní čísla, ať si jsem jista, že jsem to správně pochopila:
základ daně DPP (22 512) + základ daně HPP (111811) = 134 323
zaokrouhlení 134 300; daň = 20 145
uplatnění slevy na poplatníka - 24 840
daň po uplatnění slev = 0
sražené zálohy DPP (3 465) + sražené zálohy HPP (4 470) = 7 935
v konečném zúčtování vyjde přeplatek - 7935.
Je takto moje uvažování správné? Tímto bude chyba 2x podepsaného prohlašení opravena?
Děkuji všem za odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.