Re: Kolik máte v rezervním fondu.
Obchodní zákoník
§ 124
(1) Společnost vytvoří rezervní fond (§ 67) v době a ve výši určené ve společenské smlouvě. Není-li rezervní fond vytvořen již při vzniku společnosti, je společnost povinna vytvořit jej z čistého zisku vykázaného v řádné účetní závěrce za rok, v němž poprvé čistý zisk vytvoří, a to ve výši nejméně 10 % z čistého zisku, avšak ne více než 5 % z hodnoty základního kapitálu. Tento fond se ročně doplňuje o částku určenou ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však 5 % z čistého zisku, až do dosažení výše rezervního fondu určené ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však do výše 10 % základního kapitálu.
(2) O použití rezervního fondu rozhodují jednatelé v souladu s § 67, nejde-li o případy, kdy zákon svěřuje toto rozhodnutí valné hromadě.
(3) Rezervní fond do výše 10 % základního kapitálu lze použít pouze k úhradě ztráty společnosti.
Pokud nemáte stanoveno společenskou smlouvou jinak, tak výše rezervního fondu bude v budoucnu celkem 10000,-.
Prvním rokem se tvoří tak, jak je popsáno v předchozím příspěvku. Dle toho vy tedy přidělíte do rezervního fondu nejméně Kč 1630,28 a nejvíce Kč 5000,-.
Jenomže já jsem to účetnictví přebrala a tam je v nerozděleném zisku asi 80tisíc a letos ke schválení 16tisíc, s.r.o. existuje 10let a rezervní fond vůbec nevytvářeli, tak jsem si říkala, že těch 16tisíc tam zaúčtuju najednou, aby byl tento fond vytvořen. je to možné?
Re:děkuju moc.
>
>>Jenomže já jsem to účetnictví přebrala a tam je v
>>nerozděleném zisku asi 80tisíc a letos ke schválení
>>16tisíc, s.r.o. existuje 10let a rezervní fond vůbec
>>nevytvářeli, tak jsem si říkala, že těch 16tisíc tam
>>zaúčtuju najednou, aby byl tento fond vytvořen. je to
>>možné?
>Tak toto je nová informace :-))) Pokud nemáte
>společenskou smlouvou stanoveno jinak (tedy, že by mělo být v
>RF víc než 10% zákl.kapitálu), dejte do RF najednou
>10000,-.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.