Re: Dohadná položka ještě jednou
Aha, teď jste mě přivedli k jedné věci, nesedí to proto, že jsem nezaúčtoval banku 221/xxx protože jsem nevěděl ani jak :-( Co je tedy nejlepší udělat? Udělat dodatečné daňové? Bylo mi porazeno, že ta dohadná položka bude nejlepší :-( Dám určitě na Vaši radu, proto prosím poraďte jak to udělat nejlépe, jak zaúčtovat a jak tedy dále postupovat je to přeci od října 2009 a teď je březen. Moc děkuji ...
Ano, mohu účtovat, nemám ještě udělanou uzávěrku v roce 2010 jsem faktury zatím nedělal, hodně jich čeká, tak je to pro mne hodně důležité, myslíte si, že je vhodné udělat kvůli tomu dodatečné daňové přiznání? :-( Mám tam i fakturu od T-mobile, která byla v listoppadu nebo prosinci, ale chybou pošty dorazila od t-mobile až v únoru :-( Jaká sankce by mi mohla hrozit od FÚ za to, že jsem udělal až nyní dodatečné DP?
Záleží na datu uskutečnění plnění, přijaté faktury ( odpočet z nich) můžete uplatnit až v roce 2010, jen musíte do roku 2009 účtovat 5xx/383 nebo 389. Pokud by ale bylo něco s DUP říjen 2009, bylo by to skvělé, udělal byste dodatečné DPH a dal tam jak odpočet, tak povinnost z té provize a sankce by nebyla. Ale i tak je to malá částka, penále nebude velké a pro klid duše bych ho podala.
Já ale žádnou fakturu nedostal ani jsem nevystavoval. Firma mi provizi zaslala sama po splnění nějakého limitu. Takže si fakturu tedy mohu udělat jakoukoli v tomto roce a DPH odvézt asi až letos, jen nevím jak tedy vše správně zaúčtovat, kde účtovat DPH a kde celkovou částku apod.
No to já nevím, proto se ptám :-) Prostě jde mi o to, že na internetu jsme zaregistrováni u jedné společnosti, která nám dává peníze za reklamní místo na našich stránkách a vyplácí po dosažení nějakého limitu, dosáhli jsme jej tedy asi v 9/2009, 2.10.2009 nam dorazila částka na účet, nevystavili jsme žádnou fakturu, platba byla až do února nezaúčtována, protože jsme nemohli přijít na to odkud platba dorazila, chtěli jsme ji vracet zpět, ale napadla nás tato firma, po oslovení firmy nám bylo sděleno, že tato částka je od nich, takže není problém klidně nyní v únoru udělat fakturku a DPH odevzdat později, ale nevím jestli je to možné.
I internetové firmy mají nějaké smlouvy nebo obchodní podmínky, kterými se musí řídit. Měli by tam mít specifikováno, co je to za provizi (může to být i finanční bonus, který nepodléhá DPH). Je běžné vystavovat ze strany int.firmy tzv. DOBROPIS, kterým Vám, jako zákazníkovi, oznámí, co že to posílají za peníze. Zkuste se domluvit s nimi, třeba máte někde ke stažení takový doklad, vždyt i oni musí řešit DPH.
Podle mě je to jasný výnos roku 2009. Tedy v žádném případě 221/388 a letos 388/602. DPH jste z té platby také jasně měli odvést v říjnu. Pokud nechcete vystavovat fakturu, můžete to udělat i interním dokladem.
Penále nebude možná žádné, protože DPH je velice nízké a do, myslím, Kč 100,- se ani penále nevyměřuje.
Pokud za žádnou cenu nechcete podávat dodatečné přiznání k DPH, pak s rizikem, že to není správně, můžete zaúčtovat v bance 221/325. Interním dokladem si pak z 325 dejte základ daně do výnosů na 602 a DPH třeba na účet 379 jako DPH k odvedení. DPH pak zahrňte do nejbližšího přiznání k DPH.
Děkuji za vysvětlení, jen co mi nejde do hlavy, tzn. pokud mi dojde jakákoli částka na účet, musím z ní ihned odvádět DPH i když nevím co to je za platbu a jak bude účtována? Ta firma, která nám fakturuje má sídlo na Seychelských ostrovech, ale přišlo to z českého účtu snad od nějaké soukromé osoby.
Dodávám, že účtujete do roku 2009, rovnou k tomu bankovnímu výpisu. Zrušte také tu dohadnou položku. Nemusíte z každé platby odvádět DPH, ale musíte ji rozklíčovat a posoudit, jestli příjem peněz nepatří k nějakému pro Vás zdanitelnému plnění a DPH nemusíte odvést. Mohlo by jít třeba o přijatou zálohu, ze které jste také povinni DPH odvést a podobně...tak už fakt ahoj:-)))
No to je dobrý nápad, ale nevím jak se finančák bude dívat na to, že tam 5 let mám nějakou neznámou platbu :-) Vidím, že každý má jiný názor :-) Tak teď fakticky nevím pro co se rozhodnout :-) Faktury nemám apod. takže bych potom mohl teoreticky udělat jen nějakou vydanou fakturu, kterou bych si nechal jen pro sebe k zaúčtování ... Být to na mě tak to fakturama ani neřeším, druhá strana po mě fakturu nechce a já od nich taky ne :-) Ale ty peníze na účtu mě štvou :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.