Re: Spolupracující osoba a dph
Tak bych řekla, že tu popisujete spíš sdružení než spolupracující osoby. Ve sdružení každý fakturuje sám, na své jméno, IČO, oba jsou (nebo nejsou) plátci DPH.
Spolupracující osoba navenek nijak nevystupuje. Obchodní partneři to "nepoznají", že nějaká spolupracující osoba existuje. Pouze se rozdělují příjmy, podávají se daňová přiznání za oba a přehledy taky za oba. Spolupracující osoba to musí mít nahlášeno na úřadech.
Děkuju za odpověď, zní to logicky, já jsem převzala účetnictví s.r.o. spolu s touhle DE jednoho ze společníků a vůbec z toho nejsem moudrá. Nevím jak na jejich přiznání za 2009, bylo mi jen řečeno, že jsou spolupracující osoby a že každý má své ičo, jeden z nich je plátce dph a program mi teprve předají, vedli si r. 2009 jako jedna "firma" v úč. programu. Faktury se v 2009 vystavovaly zatím jen jménem pána, ale od 2010 má vystavovat i jeho manželka. Takže si musím nastudovat jak je to ve sdružení, viďte, nevím jestli mám jejich účetnictví rozdělit - založit software na dvě úč. jednotky a jestli je v pořádku, že jeden z nich je plátce a druhý ne.
Pokud měli v roce 2009 vystavené fa pouze na pána, musíte zjistit, jestli mají paní nahlášenou jako spolupracující osobu na OSSZ a ZP. Podle toho pak uděláte přiznání.
Sdružení může účtovat dohromady - jedna DE. Přišla jsem do styku s jedním sdružením - všechny fa na jednoho účastníka, oba byli DPH, druhý účastník podával DPH s nulou.
Mají paní nahlášenou - prošla jsem přiznání min. let, podávali jako spolupracující osoby, měli jednu DE, v přiznání rozdělené příjmy 50% každý z nich, on je plátce dph a jeho manželka není. Ona měla v 2009 jen příjem z provizí od pojišťovny,které jsou osvobozené od dph a jsou uvedeny v přiznání DPH manžela v ř. 50 "Plnění osvob.od daně bez nároku na odpočet daně". Takže tam nemají co dělat a musím ještě udělat dodat.dph,kde její provize vyloučím z ř.50, že ano? Pro rok 2010 jsem si teda založila 2 DE, abych mohla jménem manželky vystavovat faktury (bez dph) a budu zde evidovat i ty její provize, v přiznání daně z příjmů teda bude mít své provize plus 50% příjmů od manžela, chápu to správně? moc Vám děkuji, že jste mi to pomohla rozmotat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.