Re: dar do podnikání
A tak jak bych to měla vykazovat? Jedná se o penzion, kde přízemí je restaurace a v patře pokoje pro hosty. V roce 2009 bylo užíváno celé pro podnikání a v roce 2010 byla restaurace zavřena a obdarovaný si tam buduje byt. Jak pak vykazovat náklady na provoz a podobně, kdyby to nebylo v podnikání? Stejně tak otec daroval synovi dílny, jak s tím naložit?
To je moc neznámých.
Důležité je tohle:
§ 27 Hmotným majetkem vyloučeným z odpisování je:
ch) hmotný majetek, jehož bezúplatné nabytí bylo předmětem daně darovací a bylo v době nabytí od daně darovací osvobozeno
Penzion dostal v roce 2009?
Dílny dostal v roce 2009?
§7 - vede DE/učetnictví/% z příjmů ?
§9 - vede evidenci PV/% z příjmů ?
Právě tam to bylo vůbec zamotaný. Syn vede DE, je plátce DPH, otci platil nájem a otec tento příjem danil dle §9, uplatňoval odpisy. Ta darovací smlouva vznikla dokonce 10/2008, ale já se o tom dozvěděla včera. To samé bylo s klempířskýma dílnama. Teď vůbec nevím, jak to řešit. Takže vy myslíte nevkládat do OM, neuplatňovat odpisy. Nebyl by v tom nějaký háček, už jednou jsme měli kontrolu a finančák nám skočil na cenu obyvklou ohledně nájmu. Nerada bych jim dala nějakou příčinu tady.
Odpisy není z čeho uplatňovat (§27/ch), ovšem vložíli majetek do OM může uplatnit výdaje spojené s tímto majetkem (opravy, pojištění, daň z nemovitosti, atd.).
Pokud by nechtěl tento majetek prodat do 5let od nabytí
tak ho do OM k 1.1.2009 může vložit, ale penzion bych v tom případě teď k 1.1.2010 z OM zase vyřadil protože restauraci zrušil a udělal z ní byt pro sebe, a pokoje v patře začal pronajímat podle §9.
Jenže právě ten daňový poradce mi řekl, že pokud vložím do OM, tak zdanit dle §7 a následně uplatňovat odpisy. Podle Vás bych mohla vložit, uplatňovat výdaje spojené s provozem včetně oprav atd (bez odpisů samozřejmě)... A nebyl by problém, že ten příjem (dar) nezdanil, když to bylo do podnikání? Pokoje by asi podle §9 neprošly. Jsou tam prováděny veškeré služby ubytování se týkající. To já bych ho klidně nechala vložený napořád, prodávat se určitě nebude, ale mám opravdu strach ohledně toho daru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.