Re: Oprava ročního zúčtování za 2008
Mám stejný problém...........jsem právě ted zjistila,že loni jsem nechtěně kvůli chybě tisku mylně neodečetla slevu na manželku. Takže mám tedy dát ten výpočet zaměstnanci a říct mu,aby si podal dod.přiznání a jak to tam uvede? je tam někde kolonka,že dostal zpět 3800,ale měl dostal celkem 17200,-?
Pokud udělám chybu,musím si jí opravit a nemůžu chtít po zaměstnanci,že si musí podat daň.přiznání na FU.
Cituje z Ročního zúčtování od Petra Pelecha:
Pokud bude vrácen přeplatek z RZ nižší a zaměstnanec má nárok na vyšší přeplatek z RZ,tento rozdíl se vrátí zaměstnanci co nejdříve po zjištění takové chyby v neprospěch zaměstnance.Vrácení přeplatku se promlčuje až po třech letech od konce roku,v jehož průběhu bylo chybně RZ provedeno.
Takže je to jasné,opravit a vrátit .. to budou mít zaměstnanci radost,že dostanou víc korunek :-)
Tohle jsem taky řešila. Dáte zaměstnanci potvrzení o zdanitelných příjmech a v kolonce Potvrzení (ř.17)uvedete, že RZD bylo provedeno s tímto výsledkem 3800,-Kč, v následující kolonce pak kolik z toho byl přepl.na dani/daň.bonus. Zpracuje se daň.přiznání za r.2008 (řádné)
Nenuťte zaměstnance k něčemu,co není potřeba.Jestliže je to chyba účetní,musí si ji po sobě opravit.Nikdo není neomylný,ale tímhle způsobem se nemůžete zbavit toho,že jste chybovala.Je potřeba RZ přepočítat a vrátit přeplatek.
Zoufalka nemá pravdu,je potřeba si k tomuto problému přečíst podklady.
No možná, že nemám pravdu, ale na FÚ mi to takhle řekli, že nemůžu do předešlého zúčtování zasahovat a potvrdila mi to i jedna účetní s 20-ti letou praxí. Tak si to přeberte jak chtete. Já chtěla jen pomoct a podělit se o zkušenost. V žádném případě jsem nechtěla nikoho mást.
Klárko,v každém případě bych opravila,je to povinnost a ta Vaše kolegyně ?? chtěla bych vidět jí na místě poškozeného,který by přišel nezaviněně o peníze.Myslím,že by řádila,že jí dokonce okrádají .. nenechte se jí ovlivnit.Jak říkám,každý udělá chybu,ale musí jí také napravit a to,že lidé nevědí,kolik mají dostat zpět,není důvod to nechat být.Nechtěla bych mít tu vaši kolegyni za mzdovou ani náhodou.
A ještě jedna věta odP.Pelecha :
V případě,že by zaměstnavatel z různých důvodů /např.opomenutím,chybou/ v termínu přeplatek zaměstnanci nevrátil,musí jej vrátit ihned po tomto zjištění,nejpozdějí do tří leto od konce roku,ve které bylo RZ provedeno.Zaměstnanec by však v tomto případě mohl podat u příslušného FU stížnost,že nebylo dodrženo příslušné ustanovení zákona o daních z příjmů.
A máte ve mzdovce kontrolu na to tata,když si půjdou stěžovat.Většina zaměstnanců nemá tušení,jak se přiznání vyplňuje a počítá,tak jim zbytečně neotravujte život :-)
takže moc děkuji paní IB a udělám to tedy sama a opravím to hned ted..............akorát nevím,jak to provést technicky.............program mě nechce pustit zpátky do uzavřeného ročního zúčtování:(takže ted bych požádala o radu,jak to mohu správně udělat.
>>>>>>>>Dobrý den, kolegyně špatně spočítala Vyúčtování za
>>>>>>>>zaměstnance za rok 2008 a to tak že některé
>>>>>>>>pracovníky
>>>>>>>>ošidila cca o dva až 3 000 na osobu, nejde toto
>>>>>>>>opravit
>>>>>>>>a vyplatit?
>>>>>>>>Děkuji.
>>>>>>>
>>>>
>>>>Zkuste se ještě podívat na historii - roční zúčtování
>>>>- docela je to dobře popsané.
>>>
>>>
>>>A ještě jedna věta odP.Pelecha :
>>>
>>>V případě,že by zaměstnavatel z různých důvodů
>>>/např.opomenutím,chybou/ v termínu přeplatek
>>>zaměstnanci
>>>nevrátil,musí jej vrátit ihned po tomto
>>>zjištění,nejpozdějí do tří leto od konce roku,ve
>>>které
>>>bylo RZ
>>>provedeno.Zaměstnanec by však v tomto případě mohl
>>>podat u
>>>příslušného FU stížnost,že nebylo dodrženo příslušné
>>>ustanovení zákona o daních z příjmů.
>>>
>>>A máte ve mzdovce kontrolu na to tata,když si půjdou
>>>stěžovat.Většina zaměstnanců nemá tušení,jak se
>>>přiznání vyplňuje a počítá,tak jim zbytečně
>>>neotravujte život
>>>:-)
>>
>>
>>Samozřejmě bych jim chtěla pomoct to vyplnit...
>
>takže moc děkuji paní IB a udělám to tedy sama a
>opravím to hned ted..............akorát nevím,jak to
>provést technicky.............program mě nechce pustit
>zpátky do uzavřeného ročního zúčtování:(takže ted bych
>požádala o radu,jak to mohu správně udělat.
Alenko,opravy už řeším "ručně",spočítám,jak to mělo být správně,pak odečtu již vrácený přeplatek a zbytek dám do výplaty jako RZ,aby se Vám to odečetlo ze zálohové daně,kterou máte odvést.Hlavně si u opravovaného zaměstnance vše napsat,pro případnou kontrolu.
Chápu správně, že chcete opravovat roční zúčtování za rok 2008?
Musíte vypočítat v ruce roční vyúčtování jak bylo a jak mělo být a do nejbližší výplaty dát opravenou daň.Všechno si pečlivě poznamenejte, slovo od slova proč a jak vzniklo a jak jste opravila a založet do složky k daním, aby jste příští rok až budete dělat vyúčtování věděla, kam a jaké opravy dát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.