Re: Ošetřování dítěte
Já jsem měla v prosinci ošetřovné 1 týden (po-pá), z toho jsem v úterý byla v práci, který mi byl zaplacen normálně a OČR (tehdy byly ještě i 1.3 dny placené) byla zaplacená bez toho jednoho dne v práci (ten 1 den byl uveden na tiskopise II.ukonč. - část C Záznamy zaměstnavatele - Zam. pracoval v průběhu ošetřování ve dnech (vyplní se jen, pokud spadá do podpůrčí doby). Sociálka s tím vůbec neměla problém.
Do práce chodit můžete, ale nemůžete čerpat dovolenou, protože již čerpáte ošetřovné. Nevěřím tomu, že by mzdové účetní na školení řekli, že si vy můžete vzít dovolenou, když máte ošetřovné. Může si ji na ty první dny vzít někdo jiný (ten hlídač), vy můžete chodit do práce a po 3 dnech začít čerpat ošetřovné.
Já bych to takto neviděla. Já myslím, že tu pondělní dovolenou by vám měla mzdová účetní zrušit, v pondělí čerpáte 1.den OČR, tedy neplacený. Další dny jsme chodila do práce, tudíž budete mít mzdu. Placené ošetřování byste měla už od čtvrtka, pokud byste byla doma, takhle budete mít za Čt mzdu. Leda že by vám lékařka OČR opravila.
Teda paní Jiřko, teď jste mne docela zaskočila. Chystám se zítra na OSSZ, tak se tam budu muset důkladně poptat (ale ne u refentek dole, tam bych se dozvěděla jenom bludy, ale u referentky, která má OČR na starost).Logické mi přijde, že OSSZ může být jedno, zda zaměstnanec je doma první 3 dny zadarmo nebo čerpá dovolenou (stát to nic nestojí), i zaměstnavateli to může být taky jedno (stejně by mu tu dovolenou někdy musel zaplatit a ve své podstatě je pro zaměstnavatele někdy výhodnější, když poskytne zaměstnanci dovolenou na první 3 dny ošetřovného-stejně by mu zaměstnanec ty dny do práce nešel). A víte, jak v takovém případě, kdy bude zaměstnanec čerpat dovolenou, vypadat ELDP ? vyloučené tedy budou jenom dny, kdy pobíral OČR ? A co napíše mzdovka do kolonky "zaměstnanec naposledy pracoval" ? Ten 3.den dovolené?
Možnost čerpání dovolené v době vystavené ošetřovačky vyplývá ze zákoníku práce § 219. Dovolená se přerušuje nemocí nebo ošetřováním. Při ošetřování to ale neplatí pro případ, že dovolenou zaměstnavatel nařídil na žádost zaměstnance. Takže když zaměstnanec požádá zaměstnavatele o čerpání dovolené třeba na ty první 3 dny ošetřovačky a zaměstnavatel mu ji nařídí, čerpá prostě dovolenou. Vyloučené budou jen dny, kdy ošetřoval. Do kolonky kdy naposledy pracoval bych napsala ten poslední den dovolené (klidně lze k tomu připsat poznámku, že měl dovolenou, ale podle mě je to jedno.
Po konzultaci s OSSZ musím samozřejmě dát za pravdu paní Jiřce (jak jinak, ještě jsem snad nečetla, že by neměla někdy pravdu). Opravdu lze čerpat na první 3 dnyˇošetřovného dovolenou, stejně tak jako lze si zajistit hlídání a první 3 dny pracovat. (s tou prací je to ale trošku složitější, když budete první 3 dny pracovat, 4.den budete mít neplacený a další už placené - nekamenujte mne nikdo, opravdu mi to takhle bylo vysvětlováno). Takže bude asi taky důležité správně vyplnit ošetřovné, kde bude podstatné, zda první 3 dny měl dovolenou nebo pracoval.Nu,jsme zase o kousek chytřejší a víme i to, co ani na sociálce údajně snad ještě před měsícem nevěděli. Že budou mít guláš v evidenčákách, to budou.
Sáro,Vám se omlouvám za mylnou informaci.
Děkuji za reakce! Inormaci,že když budu 3 dny v době OČR pracovat,tak 4. den budu mít ještě neplacený jsem dostala od své mzdové též. Proto mi poradila,že si mám první den vzít dovolenou, pak 2 dny pracovat (ve skutečnosti jsem pracovala pak 3 dny) a tudíž 4. den bych už měla zase placený.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.