Re: pokladna v s.r.o. v mínusu
491pro fyzickou osobu a 365 pro pravnickou osobu (sro)
ale pri tom uctovani na 365 - to je potreba si s podnikatelem dohdonout jakou formou se mu budou penize vyplacet a tim padem jak se budou danit. To bych udelala na prvnim miste a pak teprve resila jak to zauctovat!
A je to tak možné, jo? Je to jako když v DE mám pokladnu v mínusu, tak tam dám v potřebné výši soukromý vklad podnikatele a pak ho zase někdy vyberu. Je to teda možné i u s.r.o., když majitel (jednatel, společník) nakoupí a nebere si skutečné peníze ze skutečné pokladny, takže ani třeba neví, že tam žádné peníze nejsou. V s.r.o. totiž jsou celkem jenom dva lidé, tak to funguje skoro jako u DE s fyzickou osobou, jenomže se o tom musí účtovat...
ja se na tohle kdysi primo ptala na radu zkusene ucetni a ta mi poradila at ty kratkodoby pujcky uctuju na 231 (s nejakou tou analytikou pochopitelne). Tak to tak delam. Prijde mi to nejjednodusi. DOufam, ze to neni blbe :-)
mmch - on neodevdava ty doklady do ucta? zajimave :-).
231? To jsou krátkodobé bankovní úvěry, to je asi blbost, když jsou ty peníze od majitele firmy.
Chvílema mám pocit, že někteří vůbec nechápou, o co mi šlo. hodně jsme se odklonili od hlavního tématu. Asi tam teda dám 365, když jsou to půjčené peníze od společníka.
Ano, už si nekomplikujte život a dejte to na 365 :-))) Opravdu je to běžné, že to platí z vlastní kapsy a musíte pak před ty výdajové pokl.doklady dát příjmový na půjčku. 231 určitě ne, protože to fakt není půjčka od banky :-))). Kdyby to nebyl společník, tak bych vám třeba doporučila účet 249, ale vy použijte tu 365tku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.