Re: vyživovací povinnost
taky bych byla ráda za informaci kde se to dočtu..aby jsme měli kdyžtak možnost se nějak bránit...brácha je blbec ten ji radši všechno zaplatí jen aby nepřišel o kontakt s dětmi...ale i proti tomu by se dalo snad nějak bojovat kdyby mu je chtěla uplně vzít.
Dobrý den, nezlobte se, že vstupuji do diskuze. Měl jsem podobný problém. Při stanovení výživného se soudkyně nikterak nezabývala výživným mezi druhem a družkou s tím, že zákon řeší pouze rozvedené manžele. Pokud se týká styku s dětmi může nastat veliký problém i když otec půjde "na ruku". pokud se matka rozhodne působit problémy (s odkazem u soudu, že děti nemají zájem), tak u soudu pak doporučí otci aby ponechal událostem volný průběh a až dětu budou chtít, tak snad přijdou. Jinah držím otci palce a přeji hezký den.
>>>>>>>Dobrý den...v rodině právě řešíme problém kdy
>>>>>>>přítelkyně mého bratra ukočila vztah a bratra
>>>>>>>vyhodila
>>>>>>>z
>>>>>>>domu.chce po něm placení alimetů na dvě děti ve výši
>>>>>>>5000,-..což bychi chápala...ale přišla i s výhružkou
>>>>>>>že
>>>>>>>bratr bude platiti i něco jí..že má vůči ní
>>>>>>>vyživovací
>>>>>>>povinnost jelikož je v současné době na rodič.
>>>>>>>dovolené..
>>>>>>>a tudíž bez práce...
>>>>>>>má na to vůbec právo to požadovat?
>>>>>>>děkuji za odpověď
>>>>>>
>>>>>>už jsem i v praxi (kdysi dávno) měla, že se sráželo
>>>>>>výživné nejen na děti, ale i na bývalou manželku
>>>>>>a po těch návrzích, co nyní vyšly, se obávám, aby
>>>>>>nebylo se srážením výživného ještě hůř
tak jsem to našla nepotěším ,
HLAVA PÁTÁ
Příspěvek na výživu a úhradu některých nákladů neprovdané matce
§ 95
(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.
(2) K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu, po níž by zaměstnankyni podle zvláštního předpisu náležela mateřská dovolená,10) může soud na návrh těhotné ženy uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.
(3) Právo žádat úhradu nákladů podle odstavce 1 se promlčí ve třech letech ode dne slehnutí
>http://zakony.kurzy.cz/94-1963-zakon-o-rodine/už jdu taky studovat, co všechno
>ještě.
No, v každém případě záleží na něm kolik bude dětem platit, stanovení soudem bych se nikterak nebál. Pokud soud stanoví případně částku nižší, než se dohodnou, může dětem navíc kupovat i další věci a dárky (na toto soudy později berou zřetel). Časem může zjistit, že dělá blbce a může to i ovlivnit jeho případný budoucí vztah.
Podle mých zkušeností bych řekla, že soud stanoví to, co si řekne matka. I když se otec snaží jak o život, aby dal dítěti všechno, po čem touží, matka si vydupe jakoukoliv částku. A soudu je fuk, že ty náklady "bokem" jdou do tisíců měsíčně. Je to prostě jak u blbejch.
Jinak děkuji za odkaz :-)
No jistě, soud nezajímá, co otec platí mimo výživné. Třeba že dítěti platí od narození každý měsíc spoření, které dostane v osmnáci. Soud nezajímá ani to, že matka žije ve společné domáctnosti už dávno s jiným, takže mají dva příjmy, přestože pláče, že nemá na sněhule...
Oprava, nemyslel jsem, že soud tyto výdaje nějak zohlední při stanovení, ale jedná se o malé bezvýznamné plus, než že nedává dětem žádné dárky (pokaždé se na toto ptá). A výši výživného stanoví na základě příjmů otce. Pokud bude např. otec na ÚP bez příjmů, soud může stanovit k platbě i nula korun (znám takový případ u sousedů). Jinak "jak u blbejch" souhlasím. Hezký den a otci hlavně držím palce aby se mohl s dětmi stýkat.
No tak to je hnus, velebnosti. Jak prokazuje příjmy? To má tak šikovnou účetní? Ale normálně zaměstnaný člověk si prostě jen nechá na účtárně potvrdit výdělek za půl roku a pak čeká a po stanovení rozsudku pláče, protože čtvrtina výplaty pryč a manželka s novým přítelem, kteří oba slušně vydělávají, jsou vysmátí.
>>>>>>takže když to shrnu..jelikož nebyly manžele a dětem
>>>>>>je
>>>>>>víc jak 2 roky tak už se vyživovací povinnost na
>>>>>>družku nevztahuje..kapitola jiná je výživné na
>>>>>>děti...ale
>>>>>>to sy myslím že je jasný...na ty platit bude.co si
>>>>>>řekne.
>>>>>No, v každém případě záleží na něm kolik bude dětem
>>>>>platit, stanovení soudem bych se nikterak nebál.
>>>>Podle mých zkušeností bych řekla, že soud stanoví to,
>>>>co si řekne matka. I když se otec snaží jak o život,
>>>>aby dal dítěti všechno, po čem touží, matka si vydupe
>>>>jakoukoliv částku. A soudu je fuk, že ty náklady
>>>>"bokem" jdou do tisíců měsíčně. Je to prostě jak u
>>>>blbejch.
>>>>Jinak děkuji za odkaz :-)
>>>No jistě, soud nezajímá, co otec platí mimo výživné.
>>>Třeba že dítěti platí od narození každý měsíc
>>>spoření,
>>>které dostane v osmnáci. Soud nezajímá ani to, že
>>>matka žije ve společné domáctnosti už dávno s jiným,
>>>takže
>>>mají dva příjmy, přestože pláče, že nemá na
>>>sněhule...
>>Myslím, že každý máme jiné zkušenosti. Já znám zase
>>případ, kdy otec brečí, že nemá peníze, bokem nic
>>dítěti
>>nedá, a zjistíte, že si koupil auto za 750 tis,
>>měsíčně platí leasing 10 tis a na 20letou dceru na VŠ
>>by
>>chtěl platit výživné 600,- Kč.
>
>No tak to je hnus, velebnosti. Jak prokazuje příjmy?
>To má tak šikovnou účetní? Ale normálně zaměstnaný
>člověk si prostě jen nechá na účtárně potvrdit výdělek za
>půl roku a pak čeká a po stanovení rozsudku pláče,
>protože čtvrtina výplaty pryč a manželka s novým
>přítelem, kteří oba slušně vydělávají, jsou vysmátí.
No, a já měla jednoho zaměstnance, kterému jsem na příkaz ředitele(!) upravovala mzdu tak, aby neměl chudáček příliš, a nemusel platit zbytečně vysoký alimenty...rozdíl mu ředitel vyplácel z kasy na ruku! Když jsem měla námitky, dostala jsem nabídku, že můžu klidně jít, pokud se mi něco nelíbí...
Berete ti slova.....je to fakt hnus. Ale hlavně, že maminka má na kosmetiku, na kadeřinici, solárko, značkový oblečení a hlavně na krabičku cigaret denně. Ale na oblečení dítěte prostě chudinka nemá! Jak by mohla, že?
Soud se vyptává na spoustu věcí, třeba i na samozřejmou věc, jestli má dítě u nás nějaký oblečení. Po odpovědi, že ano, se maminka přestala obtěžovat dítěti dávat oblečení na dny, kdy je u nás..........co dodat. Takže těm slušným otcům přeju fakt hodně zdaru a maminky svých ratolestí s mozkem.
No k nám chodí to dítě rok a pořád ve STEJNYCH vecech, v zime deravy boty, no ostuda s nim nekam chodit. U soudu rekla, ze ma i lepsi veci, ale prece mu je k nam nebude davat :-)
Takze jak rikate, pouzivat probuuh mozek a neztrapnovat se pred celou sirokou rodinou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.