Re: Dodatečné přiznání - OSVČ
Vemte si prázdný formulář platný pro rok 2008 a přiznání za rok 2008, které jste podal. Vyplňte přílohu číslo 1 podle roku 2008 a přidejte do tabulky E zmíněné pohledávky. To se Vám projeví na řádku 105 přílohy č. 1 a změní se vám základ daně. Dále pak pokračujte ve vyplnění přiznání. V podstatě budete mít vyplněné vše jako v původní přiznání, ale s jiným daňovým základem. Pak nezapomeňte vyplnit oddíl č.6 pro dodatečné daňové přiznání, ze kterého vám také vyplyne, kolik máte na dani doplatit. Snad jsem to popsala srozumitelně:-)
Myslím, že jsem to pochopil. Jen raději, v případě, že mi v roce 2008 vyšla daň 12tis, po odečtení slev(na poplatníka, student) vyšla 0, teďka to opravím, zvýším základ daně o pohledávky, zvýší se mi daň na 18tis, opět se odečtou slevy a výsledek je opět 0, v tabulce(oddílu) 6. o dodatečném DAP budou všude tedy 0?
Mám v tabulce D v příloze 1 na konci období uvést 0 pohledávek?
Zkráceno:
>>>
>>>Vemte si prázdný formulář platný pro rok 2008 a
>>>přiznání za rok 2008, které jste podal. Vyplňte
>>>přílohu
>>>číslo 1 podle roku 2008 a přidejte do tabulky E
>>>zmíněné
>>>pohledávky. To se Vám projeví na řádku 105 přílohy č.
>>>1
>>>a změní se vám základ daně. Dále pak pokračujte ve
>>>vyplnění přiznání. V podstatě budete mít vyplněné vše
>>>jako v původní přiznání, ale s jiným daňovým
>>>základem.
>>>Pak nezapomeňte vyplnit oddíl č.6 pro dodatečné
>>>daňové
>>>přiznání, ze kterého vám také vyplyne, kolik máte na
>>>dani doplatit. Snad jsem to popsala srozumitelně:-)
>>
>>Myslím, že jsem to pochopil. Jen raději, v případě,
>>že
>>mi v roce 2008 vyšla daň 12tis, po odečtení slev(na
>>poplatníka, student) vyšla 0, teďka to opravím,
>>zvýším
>>základ daně o pohledávky, zvýší se mi daň na 18tis,
>>opět se odečtou slevy a výsledek je opět 0, v
>>tabulce(oddílu) 6. o dodatečném DAP budou všude tedy
>>0?
>>
>>Mám v tabulce D v příloze 1 na konci období uvést 0
>>pohledávek?
>
>Co se týká oddílu č. 6, ano, všude bude nula.
>Pohledávky bych v tabulce D uvedla, pořád ty
>pohledávky máte, i když jste je zdanil.
Ok, uvedu je tedy. Sociální a zdratovní pojištění za rok 2008 se tedy nemění, vzhledem k tomu, že se mi nezměnily ani příjmy a výdaje. - není tedy důvod podávat opravné přehledy, je to tak?
Co se týče roku 2009 - Je pohledávka mým příjmem? Už je zdaněná, takže by něměla být ne? Bude tedy jen uvedená v tabulce D na počátku období, ale nezahrnu ji do příjmů?
Sociální nikdy nedoplatíte, protože od roku 2009 se stanovuje z daňového základu.
Přehled na ZP navýšíte o příjmy z těchto pohledávek, pokud byly v roce 2009 zaplaceny.
Do přiznání k dani z příjmů příjmy z těchto pohledávek již uvádět nebudete - zdanil jste již v roce 2008.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.