Re: Otěhotnění během změny zaměstnání
Děkuji za odpověď a prosím ještě o upřesnění: V případě, že podám výpověď, ve výpovědní lhůtě zjistím, že jsem těhotná, musím stávající pracovní místo opusit? Nebo mě zaměstnavatel musí ve firmě ponechat, když se nedohodneme jinak? Jde mi o to, abych si zbytečně nesnížila příspěvky, na které bych mohla mít nárok (což tedy podle výše uvedené odpovědi zřejmě nehrozí) a měla se kam vrátit, nemusela po RD hledat novou práci. Kdybych nastoupila na nové místo, ve zkušební době šla na rizikové těhotenství a zaměstnavatel by mě ve zkuš. době propustil, byl by rozdíl ve výši náhrad?
>>>Dobrý den, pracuji v s.r.o., která evidentně
>>>zanedlouho zkrachuje. Vyskytlo se volné pracovní
>>>místo
>>>v jiné
>>>společnosti, o které mám zájem. Problém ale je, že se
>>>pokouším otěhotnět, spontánně i umělým oplodněním,
>>>mám
>>>zdravotní komplikace. Bojím se, že podám výpověď,
>>>otěhotním (musela bych na riziko), a přijdu o obě
>>>zaměstnání i o dávky. Z diskuze jsem se již dočetla,
>>>že nový
>>>zaměstnavatel mě může propustit ve zkušební době,
>>>takže
>>>bych tedy přišla i o 6 měsíců dávek při mateřské.
>>>Musí
>>>mě původní zaměstnavatel dále zaměstnávat a vyplácet
>>>mateřskou, když bych výpověď podala já a pak ve
>>>výpovědní lhůtě bych prokazatelně otěhotněla? Moc
>>>děkuji.
>>
>>Pokud podáte výpověď vy, tak zaměstnavatel už nemusí
>>nic. Kromě toho mateřskou nevyplácí už ani teď
>>zaměstnavatel nýbrž OSSZ.
>
>Děkuji za odpověď a prosím ještě o upřesnění: V
>případě, že podám výpověď, ve výpovědní lhůtě zjistím, že
>jsem těhotná, musím stávající pracovní místo opusit?
>Nebo mě zaměstnavatel musí ve firmě ponechat, když se
>nedohodneme jinak?
výpovědní lhůta je 2 měs., takže vám skončí PP (nic se neprodlužuje)
jen záleží, do kdy po výpovědi byste šla na PPM (pokud to nestihnete v zákonné lhůtě, na PPM mít nárok nebudete)
Jde mi o to, abych si zbytečně
>nesnížila příspěvky, na které bych mohla mít nárok (což tedy
>podle výše uvedené odpovědi zřejmě nehrozí) a měla se
>kam vrátit, nemusela po RD hledat novou práci. Kdybych
>nastoupila na nové místo, ve zkušební době šla na
>rizikové těhotenství a zaměstnavatel by mě ve zkuš. době
>propustil, byl by rozdíl ve výši náhrad?
ano, záleží na výši VZ SP, ze kterého by se příp. PPM počítala - pokud by nárok vznikl
může Vás ve zkuš. lhůtě propustit (jen ne v 1. 14 KD nemoci, potom už ano)
Ano, také už jsem si všimla, že se ptám na to samé, omlouvám se. Pro úplnost ještě uvádím, že právě nevím, jak se mám rozmyslet, buď zůstanu ve firmě, která zkrachuje a stejně mě po několika měsících minimální mzdy propustí, nebo podám výpověď a v případě těhotenství mě také všichni propustí. Je to opravdu tak bezvýchodné? Moc, moc díky.
Ještě doplním: Je možné, aby žena v tomto období, kdy přechází od jednoho zaměstnavatele k jinému, nebyla pro případ otěhotnění (aniž by se o něj záměrně pokoušela) chráněna před ztrátou zaměstnání? Takže pokud by tato situace nastala, má prostě smůlu?
Na Vašem místě bych zůstala na stávajícím místě, taky můžete být doma coby nastávající maminka dřív, než firma zkrachuje. Držím palce, ono to už vyjde. Nový zaměstnavatel by určitě zrušil PP ve zkušební době, kdyby zjistil, že jste těhotná. A taky by to vůči němu nebylo fér, když se snažíte o miminko, aby Vás zapracovával apod. a Vy pak hned odešla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.