Re: proč jsem povinně plátcem DPH?
Ze zákona je každý daňový subjekt povinen přihlásit se k plátcovství daně tj.DPH při přesáhnutí hranice 1.000.000,-kč ,která se vypočítává z 12.po sobě jdoucích měsíců,ne kalendářního roku.jak se říká,neznalost neomlouvá.Ano,může požádat o spl.kalendář a většinou také vyhoví.Problém je ovšem v tom,že pokud budete posíla čtvrtletní platby DPH automaticky vám je strhnou do dluhu,který tam vznikl.Doporučuji odebírat inter.noviny formou emailů Verlag Dashofer registrace i odběr je zdarma a dozvíte se vše aktuálně.
dobře tedy, dekuji, škoda že ta paní nezavolala dřív,
ješte se chci zeptat, co to přesně znamená po sobě jdoucích kalendářních mesíců. ptám se proto že v zime práce není a výdelky jsou velmi slabé, a od jara to zase nabyde,např.
hrubý obrat leden 2008 0kč
únor 5 tisíc
březen 30tisíc
duben 220tisíc
....
....
prossinec 6tisíc
celkem obrat za rok 2008 1 100 000kč
děkuji za odpoved
To znamená 12měsíců.co jdou po sobě, já mám v Excelu tabulku, kde každý nový měsíc přičtu obrat a ten první odečtu,tím si hlídám aby jsem nepřesáhla částku 1.mil.Kč.
takže nejde jen o rok - leden - prosinec,ale dále se pokračuje únor až leden atd.atd.
Pokud Vám povolí splátkový kalendář a budete řádně splátky platit, pak Vám platby na řádné daňové povinnosti na DPH nebudou brát do dluhu, pozor na to, že ostatní daňové povinnosti musíte také platit včas, jinak Vám splátkový kalendář zruší - stačí i o jeden den jedna pozdě uhrazená splátka či nově vzniklá daňová povinnost. Pak by Vám jakékoliv další platby skutečně automaticky přiřazovali na nejstarší nedoplatky a nově vzniklé daňové povinnosti by zůstávaly neuhrazené... Správní poplatek na splátkový kalendář je myslím 400 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.