Re: Předč. ukonč.leasingu z důvodu nepla
To prodala ta leasingovka a odečetla to od vyčísleného dluhu. Dejme tomu, dluh (náhrada škody, penále + dlužné 3 splátky) vyčíslila celkem na 800 tisíc, 600 tisíc odečetla (výnosy z prodeje a poměrná část zaplacené akontace), zbytek dluhu 200 tisíc a na ten dostal splátkový kalendář.
Re: Předč. ukonč.leasingu z důvodu nepla
Já si právě myslím, že prostě splácí náhradu škody a penále, resp. úroky z prodlení - a to je daňově uznatelné. Jen si nejsem úplně jistá tím, že jsou tam zahrnuty i ty 3 nezaplacené splátky - jestli i tento výdaj je daňově uznatelný. Každopádně Vám děkuji a budu ráda za další názory :-)
Re: Paní Zdeno R, poradíte?
>>>>>>>>>>>Jste si jista, že náklady leasingu jsou daňově
>>>>>>uznatelné, když předmět leasingu nebyl nikdy zařazen
>>>>>>do
>>>>>>majetku???
>>>>>Ano §24 odst.6 - posuzuje se jako operativní leasing
>>>>
>>>>Rok 2008 - souhlasím s Vámi, jen zaplacené, ale rok
>>>>2009 - když předtím píšete o výnosech z prodeje
>>>>předmětu
>>>>leasingu??
>>>To prodala ta leasingovka a odečetla to od
>>>vyčísleného
>>>dluhu. Dejme tomu, dluh (náhrada škody, penále +
>>>dlužné 3 splátky) vyčíslila celkem na 800 tisíc, 600
>>>tisíc
>>>odečetla (výnosy z prodeje a poměrná část zaplacené
>>>akontace), zbytek dluhu 200 tisíc a na ten dostal
>>>splátkový kalendář.
>>
>>Rok 2009 bych viděla jen nedaňově, protože on předmět
>>leasingu nezíská, v roce 2009 neužívá k dosažení
>>příjmů (auto už je prodané). Ale počkejte si na další
>>názory, my jsme vždy spláceli včas.
>Já si právě myslím, že prostě splácí náhradu škody a
>penále, resp. úroky z prodlení - a to je daňově
>uznatelné. Jen si nejsem úplně jistá tím, že jsou tam
>zahrnuty i ty 3 nezaplacené splátky - jestli i tento výdaj je
>daňově uznatelný. Každopádně Vám děkuji a budu ráda za
>další názory :-)
Podle mého názoru jsou 3 dlužné splátky v roce 2008 zahrnuté správně. Leasing časově rozlišujete i v DE bez ohledu na skutečné platby.
§ 24/2/h): „přitom u poplatníků, kteří vedou daňovou evidenci je nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku výdajem jen v poměrné výši připadající ze sjednané doby na příslušné zdaňovací období“.
Do doby, než předmět leasingu vrátil pronajímateli (ukončení smlouvy), bych zahrnula do daňových výdajů poměrnou část nájemného (já nerozpočítávám akontaci, ale nájemné celkem), která připadla na zdaňovací období roku 2008. V roce 2009 bych evidovala úhrady 3 dlužných splátek jako nedaňový výdaj – nejedná se už o daňově uznatelné nájemné, ani o náhradu škody, ani o úrok z prodlení.
Paní Zdeno, děkuji za odpověď, ale já jsem vycházela z §24 odst.6, který říká:
Je-li předčasně ukončena smlouva o finančním pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku, považuje se tato smlouva, pro účely tohoto zákona, od data uzavření za smlouvu o pronájmu, kdy se po skončení nájemní smlouvy najatý majetek vrací pronajímateli; přitom výdajem k dosažení, zajištění a udržení příjmů je pouze poměrná část nájemného, které je výdajem (nákladem) podle odstavce 4, připadající ze sjednané doby nájmu na skutečnou dobu nájmu nebo skutečně zaplacené nájemné, je-li nižší než poměrná část nájemného, které je výdajem (nákladem) podle odstavce 4, připadající na skutečnou dobu nájmu.
No jo, máte pravdu, to mi nedošlo, omlouvám se. V roce 2008 mělo být jen skutečně zaplacené nájemné, určitě bylo nižší, než vypočítaná poměrná část.
Náhrada škody a penále jsou v roce 2009 daňovými výdaji , ale dlužné splátky stále vidím jako nedaňový výdaj.
Jaj, toho jsem se bála.. protože ten splátkový kalendář je na sumu celkem (splátky, škoda, penále) a absolutně netuším, jak to rozdělit daňově nedaňově... Jestli procentuelně podle výše celkového dluhu a jednotlivých položek.. Navíc v tom vyúčtování od leasingovky jsou ty odpočty za akontaci a prodej, takže ve výsledku ani nevím, kolik splácím na škodu, kolik na penále apod. Prostě vím jen celkovou výši dluhu. Ach jo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.