Re: Jakto? Přeci mohu uplatnit do 3.let.
ANo v nákladech to mám, protože jsem to datum přepsala, tak se mi automaticky zaúčtovala správně, do toho 1.kvartálu 2009. Ale mě jde o to, že nevím, jestli ho tam mám nechat a nebo ho dát do .kvartálu 2010, o to mi jde, nebo jen ho napsat do řádku 20 v přiznání...
Já jsem účtovala daňový základ v 1/09 do nákladů, a DPH na 385 - příjmy příštích období. V roce 2010 jsem si udělala interní doklad, na základě kterého jsem účtovala 343 x 385, daňový základ ne nákladový, pouze přes 395(jako třeba JCD). Podle mého daň.poradce je to tak účetně nejčistější.
To je teda pěkný blábol.
Daňový poradce je asi dobrý na daně ale ne na účetnictví.
V roce 2009 zůstane na 343 - stále se jedná o pohl, příp. závazek vůči FU. Neuplatněné DPH uvedete v inventuře účtu 343 a zároveň můžete využít k doložení záznamky za období roku 2010, ve kterém uplatníte.
Zkuste si někdy vzít do ruky i zákon o účetnictví, výhlašku a standardy. Pro úplnnost cituji ČSU č. 017
3.11.5. Na příslušném účtu vykazovaném v položce "D.I.3. Příjmy příštích období" se účtují částky účetní jednotkou nepřijaté (neinkasované), které časově a věcně souvisejí s výnosy běžného účetního období a nejsou zúčtovány přímo na účtech pohledávek vůči právnickým a fyzickým osobám. Jsou to zejména výnosové provize, provedené a odebrané dosud nevyúčtované práce a služby. Účtuje se souvztažnými zápisy ve prospěch příslušných účtů účtové třídy 6.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.