Re: služba v EU
Odpověď je správná.
§ 108/1/b) Osoba povinná přiznat a zaplatit daň je plátce nebo osoba identifikovaná k dani, kterým je poskytována služba s místem plnění v tuzemsku podle § 9 odst. 1 osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku.
Uvedená služba je poskytnuta dle § 9/1.
Pokud by příjemce služby doposud nebyl plátcem, pak dle § 94/8 se osoba povinná k dani, které je poskytnuta služba s místem plnění v tuzemsku podle § 9 odst. 1, s výjimkou služeb osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně, osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku podle § 108 odst. 2, SE STÁVÁ PLÁTCEM dnem poskytnutí této služby. Plátce je povinen přiznat a zaplatit daň již ze služby poskytnuté tento den.
Dle § 95/6 je osoba povinná k dani se sídlem nebo místem podnikání v tuzemsku, která se stává plátcem podle § 94 odst. 6 až 17, povinna podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, ve kterém se stala plátcem (t.j. dnem přijetí služby).
Dobrý den, to chápu, ale taky se v par 108 píše, že osobou osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku je ORD nebo zahraniční osoba povinná k dani. Když je dodavatel jen osoba povinná k dani, není plátce DPH, tak z uvedeného chápu, že já bych nemusela samodovyměřit byť jsem pltáce DPH. Pokud bych já poskytla tu samou službu neplátci, tak chápu, že on se musí k DPH přihlásit.
Co myslíte?
Ono je to tak, že u služeb podle § 9/1 je stejná úprava ve všech členských státech ES. Pokud by takovou službu poskytla OPD (tedy zatím neplátce), pak mají v daném čl. státě obdobnou úpravu jako v tuzemském ZDPH § 94 odst. 11 (OPD se sídlem nebo místem podnikání v tuzemsku, která poskytuje služby s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1, se stává plátcem dnem poskytnutí těchto služeb, pokud povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká příjemci služby).
Pak je povinen se zaregistrovat do 15 dnů a vám je již poskytnuta služba plátcem.
Tedy, pokud by česká OPD poskytla službu do jiného čl. státu s místem plnění v jiném čl. státě a příjemce je povinen daň přiznat (a to u služeb podle § 9/1 má), pak se poskytovatel stává plátcem DPH datem poskytnutí služby a zároveň příjemce, pokud by zatím nebyl plátcem, se stává plátcem dnem přijetí této služby a je povinen se zaregistrovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.