Re: Odměna+DPP-jak se daní?
já si s dovolením také myslím, že jednatel (na základě jednatelské smlouvy) má odměnu zdaněnou zálohově bez ohledu na výši. Ale nevím jak to s tou odměnou za DPP, ta může být pod 5000 a při nepodepsaném prohlášení srážkově nebo ne?
kde se to dá dohledat?
máte pravdu - jednatel s jakoukoliv odměnou - zálohová daň. Omlouvám se. Klíčový je § 6 odst.4. DPP pod 5000 Kč - srážková daň. Danit se bude dohromady - § 38h odst 1. "Základem pro výpočet zálohy daně je úhrn příjmů ze závislé činnosti a z funkč. požitků...."
muzu mit k tomu doplnujici dotaz - v diskusi jsem se docetla, ze kdyz je pracovni pomer a k tomu DPP, pak je DPP vzdy zalohove a pocita se dan dohromady. Ono to asi souvisi i s timto dotazem, jenom nevim jestli mandatni smlouva je brana jako pracovni pomer, ale pro ucely DzP myslim ze ano.
A hlavne bych strasne rada vedela, kde je to v zakone psane. Ja jako zacatecnik slysim prvne, ze DPP se musi v tomto pripade zalohove. Nevite kde to najdu?
K Vašemu dotazu- ano daní se HPP a DPP dohromady - většinou je podepsané prohlášení, tak tam není problém.
Ale tady mám nepodepsané prohlášení a podle odkazů, které mi tu dal Maxx, tak §38h odst. 1- Úhrn příjmů vyjma příjmů podle § 36 a podle 36 se daní z § 6 odst.4 dohoda do 5tisíc srážkou. Tak bych usoudila, že se bude danit odděleně. Dohoda srážkou, odměna jednatele zálohou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.