Re: výše nemocenské prosím - vážná nemoc
Děkuji za ochotu, ale stále tomu nerozumím úplně. Ano, úvazek po-pá, 7,5h denně. Konkrétně tedy odpracuji pouze 4 dny (6.-9.4.), pak je víkend a v pondělí 12.4. nastoupím na nemocenskou k hospitalizaci. Kolik mi tedy činí DVZ, prosím? První 3 dny budou neplacené, zaměstnavatel mi pak bude hradit 11 dní - nedokážu si to spočítat, kolik to bude? A kolik pak bude následně na den nemoci od OSSZ?
ono když onemocníte hned po nástupu, tak je důležité, jak máte mzdu ošetřenou (zda ji máte sjednanou přímo v prac. smlouvě nebo mzd. výměrem apod.), takže potom skutečnost proti tomu, co máte na papíře může být úplně jiná
pokud jste opravdu vážně nemocná, tak asi peníze jsou mezi posledními, co Vás zajímá - hlavně abyste se uzdravila (co nejdřív)
Nikomu se moc nechce do výpočtu, protože ve vašem případě není možné počítat s konkrétními čísly. Bude se vycházet z pravděpodobného průměru a způsob jeho výpočtu je zakotven ve vnitropodnikových směrnicích, takže jedinou přesnou odpověď vám může dát vaše mzdová účetní.
>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>od
>>>>>>>>>>>května dál? Plat. výměr mám 35tis.hr.
>>>>>>>>>>Jak se vypočítá denní vyměř. základ a kolik vychází?
>>>>>>>>>>Ostatní už se dá na netu najít a vyplnit do
>>>>>>>>>>kalkulačky...
>>>>>>>>>Pokud pracujete Po-Pá a máte sjednanou měsíční mzdu
>>>>>>>>>tak:
>>>>>>>>>35000:22=1590 x odpracované dny do nemoci :
>>>>>>>>>kalendářní
>>>>>>>>>dny od nástupu do nemoci.
>>>>>>>>Děkuji za ochotu, ale stále tomu nerozumím úplně.
>>>>>>>>Ano,
>>>>>>>>úvazek po-pá, 7,5h denně. Konkrétně tedy odpracuji
>>>>>>>>pouze 4 dny (6.-9.4.), pak je víkend a v pondělí
>>>>>>>>12.4.
>>>>>>>>nastoupím na nemocenskou k hospitalizaci.
>>>>>
>>>>Nikomu se moc nechce do výpočtu, protože ve vašem
>>>>případě není možné počítat s konkrétními čísly. Bude
>>>>se
>>>>vycházet z pravděpodobného průměru a způsob jeho
>>>>výpočtu
>>>>je zakotven ve vnitropodnikových směrnicích, takže
>>>>jedinou přesnou odpověď vám může dát vaše mzdová
>>>>účetní.
>>>>
>>>>
>>>Nedalo mi to, přece jenom vám nějaká čísla orientačně
>>>napíšu. Náhrada mzdy od zaměstnavatele by mohla dělat
>>>zhruba 5200,- za 2 týdny nemoci (7 pracovních dnů) a
>>>nemocenská asi 525,- Kč na den (kolem 16 000,- za
>>>měsíc).
>>
>>Pokud ovšem zaměstnavatel nestihne zrušit PP ve
>>zkušební době před nástupem na DPN.
>
>Mám takové nejasné tušení, že zaměstnavatel věděl, do
>čeho jde.
Líbo, děkuji vám, tušíte samozřejmě správně..., nevím si rady, nikomu nepřeju řešit naráz vážné zdravotní i existenční problémy, nemoc si opravdu nevybírá, netuším co mě čeká a na jak dlouho, alespoň v otázce financí bych chtěla mít jakousi jistotu, že nezůstaneme na hranici životního minima či sociálních dávek... Líbo, pokud se ještě do této diskuze zapojíte, můžete mi prosím napsat, v čem by byl rozdíl kdyby mi zaměstanavatel pp ukončil před nástupem na DPN a nebo během nemoci? Domnívám se, že vzhledem k 7 denní ochr. lhůtě by ve výpočtu neměl být rozdíl, nebo ne?
No rozdíl by byl v tom, že když PP zruší před nástupem na DPN, tak prvních 14 dní nemoci nedostanete ani korunu, protože zaměstnavatel platí náhradu mzdy, která nemocí ušla a když nebude zaměstnavatel, nebude náhrada. Čili až od 15. dne nemocenská od OSSZ. Ovšem zaměstnavatel asi nebude chtít těch 14 dní platit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.