Re: Zaměstnanec - Slovák?
Zdravotní pojišťovnu si sám vybere, Vy ho tam přihlásíte kódem E (první přihlášení občana EU, místo r.č. je M+datum narození) nebo A (již má přiděleno číslo pojištěnce).
Informace na ÚP ano
Sociálka ano
Ať si určí rezidenturu, pokud by byl daňový nerezident, nemůžete mu uplatňovat daňové zvýhodnění na děti.
Bohužel, jakožto externí mzdová se to dozvím vždy až po nástupu cizince, takže to téměř vždy bývá pár dní pozadu. Ale nikdy se ÚP neozval s výtkou, vlastně jednou mi volali, že nevědí, kam mají zaslanou Informaci přeposlat, neboť zaměstnavatel nemá v ČR sídlo, tak jsem to poslala přímo na centrálu. Ale k datumu přijetí nic neměli.
Jestli se o nástupu cizince z EU dozvídáte dopředu, určitě pošlete pár dní dříve než je nástup, ať máte jistotu, že to tam budou mít včas.
Došel mi dopis z ÚP (minulý rok jsme přihlásili pracovníka až po jeho nástupu), že jsme nesplnili nejpozději v den nástupu informační povinnost zaměstnavatel - a pracovnice ÚP mi řekla, že příště by to již bylo s pokutou 10 tisíc korun, tak to řeším, protože dělám mzdy taky externě a 10 tisíc je odměna pro mě za půl roku práce :-) (malá stavební firma)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.