Vlákno názorů k dotazu Zákonný rezervní fond od alen1 - Re: zákonný rezervní fond Rezervní fond je řešen v...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 4. 2010 20:49

alen1 (neregistrovaný)

Re: zákonný rezervní fond
    Rezervní fond je řešen v OZ §67 a pak v ustanoveních o s.r.o. a a.s..
    Tvoří se povinně.
    Doporučuji prostudovat příslušná ustanovení OZ.

§ 124
    (1) Společnost vytvoří rezervní fond (§ 67) v době a ve výši určené ve společenské smlouvě. Není-li rezervní fond vytvořen již při vzniku společnosti, je společnost povinna vytvořit jej z čistého zisku vykázaného v řádné účetní závěrce za rok, v němž poprvé čistý zisk vytvoří, a to ve výši nejméně 10 % z čistého zisku, avšak ne více než 5 % z hodnoty základního kapitálu. Tento fond se ročně doplňuje o částku určenou ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však 5 % z čistého zisku, až do dosažení výše rezervního fondu určené ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však do výše 10 % základního kapitálu.
    (2) O použití rezervního fondu rozhodují jednatelé v souladu s § 67, nejde-li o případy, kdy zákon svěřuje toto rozhodnutí valné hromadě.
    (3) Rezervní fond do výše 10 % základního kapitálu lze použít pouze k úhradě ztráty společnosti.

Pro akciovou společnost viz OZ

• 18. 4. 2010 23:10

marta51 (neregistrovaný)

Mockrát děkuji,jsem trochu v obraze,není mě ještě jasné jak bych případný čistý zisk zaúčtovala na 421, znamená to,že bych odvedla daň ze zisku jako kdybych zisk vyplatila jednatelům?

• 18. 4. 2010 23:26

alen1 (neregistrovaný)

Pokud firma vytvoří zisk, pak se automaticky plní stanoveným způsobem rezervní fond. Žádnou daň ze zisku neodvádíte. Jednoduše zaúčtujete stanovenou výši MD431/Dal 421

• 19. 4. 2010 13:34

marta51 (neregistrovaný)

děkuji ji Vám,já se pravděpodobně vrátím k účtování,nedělala jsem to 3 roky a mám mezery a navíc jsem měla firmy již zavedené.Pěkný den.

• 18. 5. 2010 11:13

N (neregistrovaný)

dobry den, ted to resim a mam take dotazek. nejaky min. zisk jsme meli konecne v roce 2008, predtim jen ztrata. V roce 2008 jsem ale na zak. rezerv. fond nedelala, jelikoz jsem nestihala a jediny majitel to neresil. Ted bych rada jeste do r.2009 zuctovala. Mam ten zisk z 2008 pouzit na uhradu ztraty z min .orku nebo je dulezitejsi vytvorit ten fond ? a vadi moc, kdyz az o rok pozdeji ? tzn. ze HV co mi vychazi ted za 2009 mam procutovat uz v 2009 ? nebo az prevedu ? děkuji za radu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).