Re: Střešní nosič na auto
Poradce 7/2007:
Jedná li se o výdaje charakteru technického zhodnocení osobního automobilu (střešní nosič, střešní okno apod.), které zvyšují vstupní cenu (tj. jsou vyšší než zákonný limit 40 000 Kč stanovený § 33 zákona o daních z příjmů), bude se jednat o výdaje nedaňové, neboť limit vstupní ceny by byl tímto překročen. V případě, že by však výše dokončeného technického zhodnocení osobního automobilu nepřevýšila ve zdaňovacím období limit 40 000 Kč, je možno tyto výdaje uplatnit jako výdaje daňové v souladu s § 24 odst. 2 písm. zb) zákona. Pokud se jedná o další výdaje související s automobilem, které nemají charakter technického zhodnocení předmětného osobního automobilu, jako jsou opravy, pneumatiky, drobné úpravy do 40 000 Kč, běžná údržba apod., zákon o daních z příjmů je nelimituje.
dobrý den oběma, mám na Vás také velkou prosbu o radu. V roce 2009 jsme pořídili vozidlo. Zařadili jsme - odpisujeme. Nyní v březnu byl pořízen střešní nosič za cca 5000 bez DPH. Chci využít toho, že cena je do limitu 40 000 a dát rovnou do nákladů jako tzv."maléTZ". Mám účtovat na 548xx nebo 501xx ? A hlavně nevím, jak tento nosič evidovat, zda zařadit do operatovní evidence drobného majetku..nebo připsat na kartu automobilu - mám v sw kolonku, příslušenství, kde uvedu pouze cenu a datum pořízení a na odpisy to samozřejmě nemá vliv. Nosič prý nebude na střeše namontován stabilně (prý je vyšší spotřeba) - bude se přimontovávat pouze v případě potřeby. Děkuji za radu
O.K. děkuji moc, nevěděla jsem, jak se TZ eviduje. Ještě úplná drobnost, v případě, že by tento nosič šel namontovat i na naše druhé služební vozidlo (to se ještě musím jednatele zeptat) asi by to šlo zařadit úplně samostatně - jako drobný hmotný majetek.
Děkuji moc a hezký víkend
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.