Opravdu nikdo neporadí?
>Dobrý den, moc Vás prosím o radu, jak mám co nejlépe
>postupovat v mojí svízelné životní situaci.
>Jsem čerstvě rozvedená. S manželem jsme vlastnili 2
>nemovitosti - malý domek oceněný na 1,5 mil. Na hypotéku
>jsme si postavili dům oceněný na 3mil., dosud splaceno
>1,5mil na hypotéce. Dohodu máme takovou, že si
>vzájemně darujeme poloviny našich nemovitostí - tedy bývalý
>manžel dostane domek za 1,5mil, já s dětmi si ponechám
>nový dům s tím, že musím pokračovat v placení hypotéky
>(ještě zbývá 1,5mil). Obě vzájemně převáděné "hodnoty"
>jsou tedy shodné (750tis.). Prosím o radu - jak je to
>s daněmi? Je lepší si nemovitosti vzájemně darovat
>nebo prodat? Je bývalý manžel, se kterým jsem žila ve
>společné domácnosti, z tohoto titulu ve II. skupině, tedy
>3% daně darovací a daň z převodu nemovitosti v tomto
>případě neplatím vůbec? Moc děkuji za jakoukoliv
>radu!!!
Re: Opravdu nikdo neporadí?
V SJM jste měli 2 RD, toto SJM je třeba vypořádat - nejlépe Dohodou (o vypořádání zaniklého SJM), kterou vložíte do katastru. Teprve potom budete každý vlastnit např. "svůj RD" a není třeba nic si navzájem darovat. Pouze pokud jste rozvedení déle než 3 roky a o zaniklém SJM jste se dosud nedohodli ani jste nepodali žalobu soudu (aby rozhodl za vás), tak máte každý 1/2 obou RD (tzv. zákonná domněnka) a tedy si můžete ty poloviny navzájem darovat.
Re: Opravdu nikdo neporadí?
Aha, takže exmanželé jsou ve třetí skupině, kde pro darování žádné úlevy neplatí. Můžete si svoje poloviny RD darovat, prodat/směnit či si můžete zrušit a vypořádat podílové spoluvlastnictví. Cestou "bez daně" je darování polovin RD dětem a dětmi druhému exmanželovi, problémy zde vzniknou jsou-li děti nezletilé (úkon bude muset schválit soud). Dále text zákona:
Nabývá-li spoluvlastník při zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví bezúplatně více, než činila hodnota jeho podílu před zrušením a vypořádáním podílového spoluvlastnictví, předmětem daně darovací je bezúplatné nabytí majetku nad tuto hodnotu. Podílem spoluvlastníka se přitom pro účely daně darovací rozumí souhrn hodnot všech jeho podílů na majetku, který je předmětem vypořádání.
Při zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitostem je předmětem daně z převodu nemovitostí úplatný převod nebo přechod podílu nebo části podílu, o který se sníží hodnota podílu převodce, který měl před vypořádáním. Podílem spoluvlastníka se přitom pro účely daně z převodu nemovitostí rozumí souhrn hodnot všech jeho podílů na nemovitostech, které jsou předmětem vypořádání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.