Re: DPH a zdanitelné plnění
Pražská firma je kupující, já jsem prodávající, ale zároveň já koupím od angličanů a pražáci prodají francouzům s tím, že si to francouzi sami dovezou z anglie, vyjde je levněji doprava a já jsem z toho zmatena, zda účtovat s DPH a jak. Ekonom pražské firmy říká, že bez DPH v rámci EU, ale já fakturuji pražákům, tak nevím, mnohokrát děkuji.
Re: DPH a zdanitelné plnění
No, máte to komplikované.
Takže, pokud vy jste kupující od anglické firmy a přepravu zajišťuje francouzská firma, pak by angl. firma měla fakturovat s angl. DPH. Osvobozeno by to bylo, pokud by přepravu zajišťoval prodávající, kupující nebo jimi zmocněná osoba. Bez DPH by to bylo v případě, že vy, jako kupující, by jste zmocnili fr. firmu k přepravě do EU.
Vy prodáváte české firmě, ale zboží se nenachází na území ČR a ani do ČR nebude nikdy přepraveno.
Místem zd. plnění při dodání zboží je místo, kde se zboží nachází v době, kdy se dodání uskutečňuje. To může být Anglie stejně tak, jako Francie. Podstatné jsou vždy dodací podmínky. Jelikož místo plnění je mimo ČR, pak tento prodej české dani nepodléhá. Budete tedy fakturovat bez DPH. Je jedno, komu fakturujete, ale podstatné je místo zd. plnění. Vy si musíte zajistit důkazní prostředky, že zboží v době nebylo na území ČR.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.