Re: smluvní pokuta
Moc děkuji, jen ještě drobnost, myslíte, že nebude problém v tomto: s tou firmou, která nám pokutu fakturovala máme, že budou fakturovat 50 Euro. Ale oni sami byli v pozici, že tuto pokutu přefakturovávali (na přepravu si nás sjednali, oni sami náklad nevezli), ale vzhledem k tomu, že zakázku si u nich objednala Škodovka, tak pokutu fakturovali jim, a oni pak nám. K faktuře mám i přílohu s pokutou, jak je to našemu dodavateli fakturováno od ŠKodovky a to je těch zmíněných 30 euro. Jde vlastně o to, že není dodržena částka smluvená, ale je nižší. V tom by snad neměl být žádný problém. Nevím, jestli jsem to nepopsala dost zmatečně, ale nechci udělat nějakou botu. Co se týče praktického provedení, zaúčtuji na 544 a na konci roku musím zkontrolovat, zda vše, co se na účtu 544 nachází je uhrazeno? Nebo účtujete nějak jinak...mám trošku strach, že na těch 5 na to zapomenu :-) moc děkuji za Váš čas
Re: smluvní pokuta
Pokud je částka nižší, tak to neřešte. Většinou je ve smoluvě stanoveno "do výše" nebo "max". Ano, musíte si pohlídat úhradu. Jednak za období, kdy nebylo zaplaceno, stejně tak období, kdy bude zaplaceno.
Já mám složku, do které si zakládám vždy vše, co souvisí s roční závěrkou. T.j. např., na co nezapomenout při zpracování DaP (zaplaceno dříve vyloučené SP, ZP, daň z nemovitosti, smluvní penále, úroky z půjček FO apod.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.