Vlákno názorů k dotazu Technické zhodnocení od m. - Re: Technické zhodnocení Hanko, Hanko, musím Vás zklamat, ale...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 5. 2010 7:20

m. (neregistrovaný)

Re: Technické zhodnocení
    Hanko, Hanko, musím Vás zklamat, ale tou účetní se asi nestanete, pokud si nedoplníte znalosti. Řada věcí je na rozhodnutí účetní jednotky, ale řada věcí je stanovena striktně zákonem.
    Uvažujte logicky - proč by forma úhrady (hotově, bezhotovostně) měla mít vliv na to, zda náklady vstupují do pořizovací ceny nebo ne. Leasing - dokud ho nesplatíte, jak byste ho dostala do rozvahy?
    Pokud nemáte praxi, chce to studovat, studovat, studovat, neboť průsery v této oblasti jsou pro firmu drahé. Třeba Vám to vyjde příště, až budete lépe připravena, žádný učený z nebe nespadl.

• 13. 5. 2010 9:07

Hana111 (neregistrovaný)

Pane M, já se přiznám, že jsem právě tyto otázky opsala, protože vedle mě kolegyně byla rychle hotová a vypadala, že je děsně zkušená účetní, a proto to teď zjišťuji jak je to správně. Právě se mi to nezdálo. No a právě chci hodně studovat, tak to zjišťuji. Poradíte mi jak je to tedy správně? U toho technického zhodnocení to tedy má vejít rovnou do vstupní ceny majetku a pak odepisovat koeficientem pro zvýšenou vstupní cenu?
    Při pořízení hmotného dlouhodobého majetku se vedlejší náklady účtují rovnou do skup. 04? A potom když zbourají stavbu a na jejím místě postaví novou, tak náklady se zbouráním jsou součástí pořizovací ceny nové stavby? Majetek finančního pronájmu s
    následnou koupí najaté věci leasing vykazuje v
    rozvaze pronajímatel? Je to tak? Nevím jestli jsem to dobře pochopila z těch zákonů. Děkuji za radu Hana

• 13. 5. 2010 9:52

m. (neregistrovaný)

Taky jsem kdysi opisovala písemku z angličtiny od kluka z Prahy, co dělal v zahraničním obchodě a tvrdil, že umí perfektně. U ústní zkoušky mi pak řekli, že první tři části (které jsem potila) mám dobře, ale co jsem probůh dělala v té čtvrté části (kterou jsem opsala).
    Takže - co vím jistě - leasingová společnost má předměty leasingu v majetku do doby, než leasing skončí, potom je prodá za zbytkovou cenu, třeba za tisíc korun. Dle českých účetních standardů Vy účtujete splátky a časově rozlišenou první velkou splátku, takže se do majetku v rozvaze majetek nemá odkud dostat, v průběhu leasingu je jen v nákladech, resp. na 381 první splátka. Potom záleží, za kolik odkoupíte.
    Koeficient pro zvýšenou vstupní cenu se týká až dalších let, v prvním roce jde vše do vstupní ceny, aspoň si to myslím. Související náklady - do vstupní ceny, jen u úroků z úvěru si může účetní jednotka rozhodnout, jestli do vstupní ceny nebo do nákladů.
    Nastudujte si české účetní standardy, tam je vše. Pokud začínáte, mohu doporučit nějaké delší školení, tam Vás upozorní na problémové oblasti. Hodně zdaru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).