Re: práce v sobotu ve svátek
>>>Dobrý den, pracovala jsem v sobotu, která byla
>>>státním
>>>svátkem, nejednalo se o práci přesčas. Mám nárok na
>>>příplatek za sobotu i za svátek, když nebudu čerpat
>>>náhradní volno?
>>
>>máte nárok na příplatek za sobotu a 100% příplatekza
>>práci ve svátek
za práci ve svátek náleží vždy NV s náhradou průměrem jako priorotní.
Může se zam-tel dohodnout se zam-cem, že místo NV s náhradou mu poskytně příplatek ve výši průměru.
Pokud zaměstnanec pracuje ve svátek- náleží mu mzda, NV s náhradou nebo příplatek. Jestli je svátek v SO nebo v úterý není vůbec rozhodující. Pokud zam-tel neproplácí svátky jak má dle ZP, mohou zaměstnanci poslat stížnosti na OIP dle příslušnosti.
>
>Taky jsem slyšela, že v jedné firmě, kde zaměstnanci
>pracujou i v sobotu, jim čekly, že jim zaplatěj
>příplatek za svátek jen když je v týdnu a ne v sobotu, jak
>může tohle vůbec jen tak projít?Můžou se zaměstnanci
>nějak bránit?
Dobrý den,
řešila jsem nedávno podobnou situaci a nebyla jsem si jistá. Pracujeme pondělí až pátek. Teď se pracovalo i v sobotu a byl to svátek. O víkendu dáváme příplatek 50% a svátek 100%. Většinou vše zaplatíme, málokdy chtějí z-nci náhradní volno. Takže mám vyplatit základní mzdu a 100% příplatek za svátek, i když vyšel na den volna?
Děkuji Veru
Ve vašem případě tedy došlo k tomu, že jste měli zaplatit:
za so-svátek- za práci mzdu, protože šlo o přesčas,tak i příplatek za přesčasovou práci, případně se dohodnout na NV za práci přesčas bez náhrady, dále jak jste dohodnuti i příplatek za práci ve svátek průměr a ještě příplatek za práci v soboru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.