Re: starobní důchod-zam-ec nežádal
Hlavně se mi jedná o to, zda něco někam hlásit? Ale s ohledem na to, že o důchod nežádal, tak mi selský rozum říká, že ne. A kdyby žádal, tak bych se o tom měla dozvědět z výzvy z OSSZ, ne? Prosím pomozte, je to můj první případ (ne)důchodce.
Teď samozřejmě nikde nic nehlásíte, nic se nemění. Aź bude si chtít zaměstnanec požádat o SD, vybavíte ho potvrzením pro OSSZ (je na stránkách ČSSZ) a odešlete ELDP nebo ho spolu s potvrzením předáte zaměstnanci (v potvrzení uvádíte, zda ELSDP přikládáte nebo jste ho odeslala).
A proč ? Já teda nemám nic proti tomu, když si důchodci přivydělávají tam, kde je potřeba. Ale naprosto nevidím smysl v tom, když zůstává na svém místě, vykonává práci za stejný plat a přitom pobírá důchod. Stát je na huntě, ale takto místo, aby zabezpečil ty, kteří jsou nemohoucí, těm sníží nebo seberou příspěvky na různé pomůcky pro invalidy a tady v podstatě důchod je přilepšením, nikoli zabezpečením na stáří, kdy už pracovat nelze.
I když vám rozumím a štve mě taky, že mladí po škole nemají práci a zabezpečení důchodci ano, ale na druhou stranu, proč by měla být jedna skupina zaměstnanců - důchodců - diskriminována. Vždyť je to demokratické, všichni mají stejná práva a stejné povinnosti a je jenom věcí zaměstnavatelů, koho budou zaměstnávat. Zaměstnance nedůchodce, který má několik pracovních poměrů současně nebo žena na RD, která pobírá RP a ještě je zaměstnána a pod. také nikdo neodsuzuje a bere se to jako normální věc. Prostě důchodce má nárok na starobní důchod a jestli ještě někde pracuje nebo hnojí zahrádku je jenom jeho věc a věc toho, kdo ho zaměstnává.
Ale ano, já to jen psala na to, že nepokládám za nezbytné zaměstnance na to upozorňovat. Je to jeho věc, zákon mu to umožňuje - ano, ale rozhodně by mě zaměstnavatel nepochválil, pokud bych ho na to upozorňovala. Je-li schopný pracovat, je schopný si potřebné údaje zjistit, nebo se přijít zeptat. Tady šlo o tu iniciativu účetní, že je na to chodí upozorňovat. A navíc, mě ani tak neštvou ti důchodci jako takoví, mě štve, že protože peníze nejsou, tak se ubírají tam, kde se postižení nemohou bránit - nemocní, nemohoucí atd. a jiná skupina má příjem + důchod Stejně tak nepochopím, proč u dříve částečných důchodů není to omezení příjmu. Myslím, že spravedlivější bylo to dřívější, kdy částečný důchod doplňoval příjem, který mu ušel z důvodu nemoci, zkráceného úvazku atd. Ale teď to někteří mají jen jako přilepšení - u lékaře si dohodnou, že práci mohou konat v plném rozsahu a k tomu mají "částečný" důchod. A jinde se opravdu nedostává. Např. teď mi lékaře v čekárně 82 letá paní říkala, že při posuzování její částečné bezmocnosti - příspěvku, jí lékařka řekla, že to asi nedostane, že jí teda dá ještě druhou hůlku. Samozřejmě jinou, než tu první .....Hezký víkend všem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.