Re: Technické zhodnocení
>Prosím Vás učím se účetnictví a chtěla bych poradit
>jestli jsem ze zákona dobře pochopila, že dlouhodobý
>hmotný majetek se odepisuje ve vstupní ceně podle
>odpisových skupin a když v dalším roce přijde technické
>zhodnocení, tak se to přičte k zůstatkové ceně majetku a
>údaje se znovu přepočtou koeficientem pro zvýšenou
>vstupní cenu a délka odpisování zůstává stejná.
Délka skutečného odpisu se prodlouží
Pokud k
>technickému zhodnocení dojde ještě v prvním roce
>odpisování (tedy při pořízení) tak se vstupní cena zvýší o to
>technické zhodnocení a při výpočtu odpisů se hned
>použije koeficient pro zvýšenou vstupní cenu.
Ne, zvýší se poř. cena a použije odpis pro první rok
>Dále se chci zeptat jestli se samostatně odepisovat
>může jen technické zhodnocení v případě, když je ten
>hmotný majetek už odepsán a nebo jestli je to možné i
>normálně a nebo v nějakých speciálních případech? A na
>jaký účet se prosím zaúčtuje to technické zhodnocení,
>když je pův. majetek už odepsán - přijde faktura dal 321
>a MD ?Děkuji za odpověď, ráda bych tomu plně rozuměla.
>Hana
TZ zhodnocení je zdlouhávé na vysvětlování, účtujete na majet. i když už je odepsán
Paní anko, jestli jsem to tedy od Vás dobře pochopila, tak když v prvním roce odpisování dojde k technickému zhodnocení, tak se zvýší vstupní cena a první rok se to počítá koeficientem pro první rok odpisování a v dalších letech tou zvýšenou vstupní cenou? Ale počet let odpisování se přeci neprodlouží. Třeba nákladní auto 2.skupina je 5 let odpisování a když se vstupní cena zvýší hned první rok, tak se odpisuje zase 5 let. A když k tech. zhodnocení dojdeve 2. roce odpisování, tak se to počítá ten rok (tedy 2. až 5 rok) s koef. pro zvýšenou vstupní cenu a odpisování je tedy zase celkem 5 let. Je to tak? Děkuji Hana
1/Pokud dojde k "technickému zhodnocení" v roce pořízení, tak se nejedná o zhodnocení, vstupuje do poř.ceny tzn, že v dalších letech nepoužijete koefi. pro zvýšenou vstupní cenu. Zde se odpis neprodlužuje.
2/Zkuste si vypočítat odpis s navýšením o technické zhodnocení v dalších letech a zjistíte že i když se má odpisovat 5 let odpisujete ve skutečnosti déle
No, jo máte pravdu.Zkusila jsem si udělat příklad, mám to prosím dobře? Vstup. cena 50 tis. Kč -odpis2. sk. 5 let. 1. rok odpis 5500 Kč a zůstatek 44500 Kč, 2. rok tech. zhod. 50 tis. takže zvýšený zůstatek 94500 - odpis. 20 tis. a zůstatek 74500, 3. rok. odpis zase 20 tis. zůstatek 54500, 4. rok odpis 20 tis. zůstatek34500, 5. rok 20tis. zůstatek 14500 a 6. rok odpis zbylých 14500.Děkuji za trpělivost a za radu. Hana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.