Vlákno názorů k dotazu Nemoc od ilča - Re: nemoc Hledejte v Zákoně o nemocenském pojištění §64...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2010 12:06

ilča (neregistrovaný)

Re: nemoc
    Hledejte v Zákoně o nemocenském pojištění §64 p/
    p) předat neprodleně zaměstnavateli rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti a rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti (karantény), potvrzení o době jejího trvání a rozhodnutí o změně režimu dočasně práce neschopného pojištěnce a informovat zaměstnavatele předem o změně místa pobytu období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti, popřípadě náleží-li pojištěnci po uplynutí tohoto období v době dočasné pracovní neschopnosti nadále započitatelný příjem [§ 16 písm. b)], též v období, po které mu v době dočasné pracovní neschopnosti náleží tento příjem v době prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti

• 16. 5. 2010 17:40

Jiřka1 (neregistrovaný)

Dotaz je nějaký divný - jak může člověk dopředu vědět, kdy mu skončí nemoc? Práce schopen přece budete, jakmile Vás lékař uzná práce schopným. Datum, do kterého dne trvá pracovní neschopnost uvede lékař na díle č. V a následující pracovní den nastupujete do práce. Takže nic takového ani v zákoně nenajdete. Pouze to o neprodleném předání neschopenky atd.

• 17. 5. 2010 6:11

vv (neregistrovaný)

Zaměstnanec sice nemusí vědět, kdy bude práce schopen, ale myslím , že o tom jak probíhá jeho léčení ,by zaměstnavatele informovat měl. Snad není takový problém v době vyspělé komunikace zvednout telefon a říci - pokračuji v pracovní neschopnosti, další kontrolu mám .... popř budu práce schopen ...
    Zaměstnavatel tak ví na jaké období si zajistit zástup.

• 17. 5. 2010 21:25

Jiřka1 (neregistrovaný)

Tak jasně, to je normální komunikace - vypadá to se mnou blbě, ležím, příští týden se mnou ještě radši nepočítejte nebo už je to lepší, pokud to tak půjde dál tak možná za týden, jak doktor uzná apod. Ale dotaz zněl jinak - zda má povinnost ohlásit, kdy bude nemoc končit.

• 17. 5. 2010 21:44

HlaHol (neregistrovaný)

V podstatě jde o to, že když mám někoho nemocného, tak si vezmu záskok, samozřejmě, normální by bylo, kdyby normální zaměstnanec zavolal, že další den dorazí nebo alespoň poslal sms, ale máme jednu super zaměstnankyni, ta prostě přijde a já mám v práci záskok, který nemá práci, s touhle paní prostě člověk nehne.... není s ní absolutně domluva, tak mi šlo o to, jestli se dá někde dohledat povinnost ohlášení, protože to je jediné na co ona slyší...

• 17. 5. 2010 22:41

Jiřka1 (neregistrovaný)

To beru, nevím, proč se jí tak příčí dát zaměstnavateli vědět, že dnes mě doktor uschopnil a já zítra přijdu. V zákoně žádná taková povinnost daná není, ale můžete zkusit vydat nějaké takové vnitropodnikové nařízení a v něm zdůvodněte, proč takové ohlášení potřebujete. A je dobré, když budou zaměstnanci vědět, že když toto budou ignorovat a Vám tímto ztěžovat práci (a taky že vinou nenahlášení přijde firma o peníze, protože se ten záskok musí zaplatit), tak jim může být pokrácena pohyblivá složka (odměny, prémie - pokud tedy máte pohyblivé složky mzdy). Na to taky slyší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).